Võimsa kivikalme väidetav rüüstaja eitab süüd

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näide kivikalmest.
Näide kivikalmest. Foto: Peeter Langovits

Muinsuskaitseameti Saaremaa vaneminspektorid seisavad raske ülesande ees, kuna septembri algul väidetavalt Mustjalas Võhma külas Saaremaa ühe võimsama kivikalme rüüstanud isik eitab oma süüd.

«Ootame nädala lõpuks temalt küll seletuskirja, kuid telefonis on ta öelnud, et hankis tema krundi peal olevad kivid mitte riikliku kaitse all olevast kivikalmest, vaid mujalt tiigi kaevamise käigus,» sõnas muinsuskaitseameti Saaremaa vaneminspektor Mihkel Koppel Meie Maale.

Samas veendus Koppel koos teise muinsuskaitse vaneminspektori Rita Peirumaaga septembri algul kohapeal, et kivikalme juurest lähtuvad traktorijäljed viivad just kahtluse all oleva suvilaomaniku hoovi.

«Veelompide ja teiste mullasemate kohtade järgi oli traktorijälgedest näha, et kuskile mujale traktor ei läinud. Jäljed viisid üheselt nimetatud suvila hoovi,» osutas muinsuskaitse vaneminspektor. Samas polnud kivid ei märgistatud ega muud moodi tähistatud, seetõttu pole ka nende täpne tuvastamine kerge.

Muinsuskaitseamet pole seletusi võtnud veel ka traktorijuhilt, kuna tema nime ja kontaktnumbri lubas pahateos kahtlustatav suvilaomanik seletuskirjaga saata.

Rüüstatud kivikalme oli Saaremaa võimsamaid kiviringe ja taranditega kivikalmeid, olles võrdväärne Muhu Mäla küla Ussimätta rekonstrueeritud kivikalmega.

Teo toimepanija peab seaduse järgi mälestise endisel kujul taastama, lisaks ähvardab teda muinsuskaitseametilt kuni 18 000 kroonine rahatrahv.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles