Kalle Muuli: kurjad iilid

Kalle Muuli
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalle Muuli.
Kalle Muuli. Foto: Peeter Langovits


Poolteist kuud tagasi pälvis kultuurkapital Äripäeva tähelepanu raha andmisega kahele noorele näitlejale selleks, et nad saaksid minna koos abikaasadega aastasele ümbermaailmareisile.


Mis oleks juhtunud siis, kui säärasele reisile oleksid riigi raha eest koos abikaasadega läinud näiteks riigikogu liikmed, eesmärgiks soov tutvuda maailma parlamentide tööga?


Ilmselt oleks ajakirjandus nõudnud siis rahaandjate vangipanekut. Nüüd aga nõudis Sirp hoopis kulka otsustest kirjutanud ajakirjanike vangipanekut. Mõne üksiku rahaeraldise kahtluse alla seadmises nähti vandenõu, mille eesmärk on kulka kinni panna.


Rahajagajad ise eelistasid vaikida. Raiuge või neljaks, meie ei ütle sõnagi! Näitekunsti sihtkapitali kõik seitse liiget on juba poolteist kuud olnud vait nagu haud, justkui polekski maksuraha jagajate kohuseks oma otsuseid vajaduse korral ka avalikkusele selgitada.


See kõik oleks ju naljakas, kui see poleks nii kurb. Et üksteisest möödarääkimise ulatust hinnata, võiks kujutleda poliitikuid süüdistamas riigikogu kuluhüvitistest kirjutanud ajakirjanikke kavatsuses riigikogu ära kaotada. Vastastikune üldsõnaline lahmimine üksnes süvendab umbusku ja kulka maine on seetõttu kahjuks määratult rohkem kannatada saanud kui paar pisikest rahasummat väärt.



Eelmisel nädalal tegi Kulka tegevjuht siiski midagi konkreetset. Ta teatas, et nõuab 170 kauaaegselt aruandevõlglaselt raha tagasi. See oli uudis, sest veidral kombel pole kulka juba aastaid võlglastega teinud muud, kui paremal juhul võlga üksnes meelde tuletanud.


Kuna kulka otsus kord majja lüüa sündis ajakirjanduse survel, siis võiks võlgade sissenõudmise algus olla kultuuriinimeste ja ajakirjanduse ühine pidupäev. Eks ole see ju meie kõigi ühishuvi, et riigi rahaasjad korras oleksid. Vastandada siin ajakirjandust ja kultuuriinimesi on üksnes nende huvides, kes tahavad vett sogada ja riigi raha kuritarvitada.


Kõige kurvem on see, et tühja tüli varju jäävad tõsised ohud, mis kulkat varitsevad. Juuni lõpus tegi kultuuriminister rahandusministrile ettepaneku arvata kulka eelarvest maha suured summad laulupeo korraldamiseks. Nüüd, pärast asja avalikuks tulekut on kultuuriminister iseenda ettepaneku alusel koostatud seaduseelnõu küll maha laitnud, kuid võimalus lappida kulka rahaga ministeeriumi eelarvet on jätkuvalt olemas.


Kulka rahakott on poliitilistele tõmbetuultele hulga rohkem valla kui üldiselt arvatakse ja majanduskriisi süvenedes muutuvad iilid järjest kurjemaks. Kuidas küll kavatseb kulka end poliitilise suva eest kaitsta, kui kõik ajakirjanikud on vangi pandud või Sirbis läbi sõimatud, on raske taibata. /

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles