Saatjatega linnud pagevad sügise eest

Madis Filippov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Kõik Eestis suvitanud raadiosaatjatega linnud on teel lõunasse või juba talvitumiskohas. Viimasena jättis külma sügise seljataha suur-konnakotkas Iti, kelle liikumist saab internetis jälgida.



«Esimesena hakkas lõuna poole minema must-toonekurg Leida, kes pesitseb meil Soomaal,» tutvustas Kotkaklubi kotkaekspert Urmas Sellis asjade kulgu. Pole ka ime, et Leida esimesena teele asus, sest tema elu Eestis polnud just meelakkumine.

Sellis rääkis, et üks suuremat kasvu emane lind lõi Leida pesast minema, kakluse käigus purunes ka Leida muna. Nii võttiski ta juba pärast jaanipäeva suuna soojale maale.

Praegu on Leida Rumeenias, kuid liigub ilmselt edasi: mullu talvitus ta Sudaanis ja Etioopias.

Viimasena jättis Eesti suur-konnakotkas Iti – temal sirgus pesas suur poeg, kes tuli enne teeleasumist üles kasvatada. Möödunud talve veetis Iti Türgi lõunarannikul ja tõenäoliselt läheb ta sinna ka nüüd.

Talvitumispaika Iisraelis-Jordaanias on jõudnud must-toonekurg Oss. Samuti maandus Iisraelis must-toonekurg Raivo, kes tavaliselt jõulude ajal Kenyasse edasi lendab.

Suur-konnakotkas Tõnn ületas sel kolmapäeval 23 kilomeetri laiuse väina Rootsi edelanurga ja Taani vahel ning lendas edasi Saksamaale Hamburgi suunas. Tõnni jaoks on see uus rändetee ja nüüd on põnev jälgida, kas ta oskab oma talvituskoha Hispaanias üles leida.

Lisaks saab tänavu internetis aadressil http://birdmap.5dvision.ee esimest korda jälgida kolme sookure marsruudivalikuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles