«Pealtnägija»: enesevigastamist esineb rohkem kui kunagi varem

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Pealtnägija».
«Pealtnägija». Foto: Peeter Langovits.

Arstide hinnangul esineb autoagressiooni ehk enesevigastamist praegu rohkem kui kunagi varem, psüühika, -meeleolu- ning ärevushäiretega lapsi pöördub Tallinna lastehaiglasse üha enam.

Enim aktiveeruvad säärased probleemid just sügisel ning seoses koolist tulenevate pingete ning stressiga, selgus tänasest ETV saatest «Pealtnägija».

Vähem stressis ei ole ka vanemad, kelle aeg kulub suuresti lastele majanduslikult parema elu kindlustamiseks.

Kuigi enamus noori varjab oma lõikehaavu väga hoolikalt, siis leidub ka neid, kes internetti endast tehtud fotod uhkusega teistele vaatamiseks üles riputavad.

Tallinna lastehaigla psühhiaatriaosakonna juhataja Anne Kleinberg seletab lõikumise põhjuse lahti nõnda, et kõrge seesmise ärevuse, rahutuse või ka tühjusetunde leevendamiseks tekitab inimene endale väga tugeva teise aistingu - valu ja ka vere nägemise, mis ajutiselt varjutab põhiprobleemi ja manab esile tunde, et oled olukorra peremees.

Kuna lõikumine on enamasti mõne psühhikahäire osa, siis pole harvad ka juhtumid, kus noored liigse lõikumisega eluohtlikku situatsiooni satuvad ja vajavad ellujäämiseks kõrvalist abi. Vastasel juhul jookseksid nad lihtsalt verest tühjaks.

Osa lastest satub turvakeskusesse otse lastehaigla psühhiaatriaosakonnast. Anne Kleinbergi sõnul on üks neljandik psühhiaatriaosakonna populatsioonist kindlasti rohkemal või vähemal määral endale käe külge pannud. Mõtlemapanev fakt on veel ka see, et psüühika,- ja ärevushäiretega lapsi satub kõige enam haiglasse just seoses koolialgusega.

Kuigi enamasti lõigutakse end üksi, siis leidub küllalt ka juhtumeid, kus noored, kas argusest või oskamatusest, paluvad kogenud sõpradel-tuttavatel end lõikumisel lausa abistada.

Doktor Kleinberg teab, et lõikujad on targad ning ei satu oma tegevusega täiskasvanute silme alla. Ühtlasi oskavad nad oma haavu vajadusel ka varjata ning see fakt peaks seoses kooli alguse ning pingete kasvuga, lapsevanematele ja õpetajatele kindlasti muret tekitama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles