Türgi parlamendipoliitik: Türgi pole moslemiriik

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yasar Yakis.
Yasar Yakis. Foto: Raigo Pajula

Türgi parlamendi Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees Yasar Yakis rõhutas, et Türgi pole moslemiriik, vaid ilmalik riik.

Türgi liitumisest Euroopa Liiduga rääkides selgitas Yakis intervjuus ETV saatele «Välisilm», et Euroopas kardetakse tihti Türgi suurust.

«Praegu elab Türgis 73 miljonit inimest, kui kunagi jõuab kätte liitumine võib inimesi olla juba 75-80 miljonit. Lisaks kardetakse teistsugust kultuuri, kardetakse, et Türgist saab suurim liige euroliidus, millel on enim kohti Euroopa Parlamendis,» selgitas Yakis.

«Türgi pole moslemiriik, vaid ilmalik riik, kus on suurem osa elanikest moslemid,» toonitas Yakis. «Türgi inimesed on ilmaliku riigi mõttest aru saanud.»

«Mida tihedamalt ollakse seotud Euroopaga, seda enam kuulataks Türgit ka islamimaailmas,» leidis ta. «Meid ei peeta enam lääne spiooniks, nagu külma sõja ajal.»

Samuti annaks euroliit Türgile tema hinnangul suurema sisepoliitilise stabiilsuse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles