Psühholoog: sallivus on kahepoolne asi

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunagise «Erinevus rikastab» kampaania plakatid, mis pöörasid tähelepanu erinevatele vähemustele.
Kunagise «Erinevus rikastab» kampaania plakatid, mis pöörasid tähelepanu erinevatele vähemustele. Foto: TTÜ

Tallinna Ülikooli Psühholoogia instituudi direktor professor Aleksander Pulver ütles ETV saates «Vabariigi kodanikud», et sallivus on kahepoolne asi.


«Ma ütleks, et alalõpmata vaieldakse selle üle kes keda peab sallima ja miks. Sallivus on alati kahepoolne ja kõik, mida ideaalis tahaks on see, et ela ise ja lase teistel elada,» ütles professor.

Pulveri sõnul loovad inimesed, kes elavad ühises geograafilises ja ajalises ruumis, õhustiku, mille sees kõik eksisteerivad ja käituvad ühtse reeglistiku järgi. «Inimesed lähtuvad instinktiivselt teatud kultuurilistest väärtustest. Keskmiselt rahvas teab alati seda, mis on õige ja mis on vale ja selles mõttes probleemi pole.»

Eesti Rahvusliku Liikumise juhi Martin Helme sõnul on sallivuskampaania loosungid ära väsinud ja kulunud dogmad, mis on pärit 60ndatest. «Üritatakse samas suunas jätkata, ehkki on selge, et see ideoloogia on täielikus pankrotis. Ma ei usu, et mina olen see, kes on ajast maha jäänud.»

Helme sõnul ei ole mitte kusagil mujal maailmas (kui valgete kultuuris – toim.) olemas sellist asja nagu multikulturalism. «Mitte kusagil ei ole sellist sallivuse propagandat, et meie peame neid sallima. Minu jaoks on see täielik müstika, et kuidas saab esitada nõudmist, et kui inimesed tulevad võõralt maalt, et meie peame olema need, kes peavad muganduma.»

«Ühiskonnad, kus on liiga palju erinevusi, ei ole funktsioneerivad ühiskonnad. Ühesuguse keele ja kultuuritunnetusega ühiskonnad on tervemad, stabiilsemad, turvalisemad ja jõukamad,» ütles Helme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles