NATO tipud arutavad kollektiivkaitse põhimõtteid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Urmas Paet
Välisminister Urmas Paet Foto: Peeter Langovits

Täna arutavad välisminister Urmas Paet ja kaitseminister Jaak Aaviksoo Brüsselis NATO välis- ja kaitseministritega alliansi uut strateegilist kontseptsiooni, mille hulka kuulub ka kollektiivkaitse põhimõte.

Lisaks NATO välis- ja kaitseministrite ühissessioonile arutavad NATO välisministrid eraldi kohtumisel kontseptsiooni poliitilisi võtmeküsimusi, sealhulgas NATO partnerlussuhete arenguperspektiive ja tsiviil- ja sõjalise koostöö edasiarendamist NATOs.

Paeti sõnul on Eesti jaoks peamine, et NATO uus strateegiline kontseptsioon vastaks alates 1999. aastast toimunud julgeolekukeskkonna muutustele, samas kinnitades alliansi põhialuseid.

«NATO uus strateegiline kontseptsioon peab tagama kollektiivkaitse põhimõtete jälgimise, selge ja efektiivse valmisoleku julgeolekuväljakutsetele, sealhulgas uutele ohtudele,» ütles Paet.

Kaitseminister Jaak Aaviksoo sõnul on Eesti olnud aktiivne kaasarääkija NATO uue strateegilise kontseptsiooni  koostamisel.

«Eesti huvides on, et uus strateegiline kontseptsioon kinnitaks sõltumata ohtude ulatusest ja olemusest liitlaste vahelist vankumatut tahet kollektiivkaitseks,» sõnas Aaviksoo.

NATO uus strateegiline kontseptsioon kinnitatakse lõplikult alliansi novembrikuisel tippkohtumisel Lissabonis.

NATO strateegiline kontseptsioon on Washingtoni lepingu kõrval alliansi olulisim alusdokument, mis kirjeldab üldist julgeolekukeskkonda ning määratleb sellest tulenevalt olulisemad julgeolekuohud ja meetmed nendele vastu seismiseks järgmiseks 10-15 aastaks.

NATO praegune strateegiline kontseptsioon kinnitati 1999. aastal Washingtoni tippkohtumisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles