Tamkivi: Kiviõli ärimeeste «mängud» seavad ohtu kohalikud inimesed

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiviõli
Kiviõli Foto: Tiina Kõrtsini/Õhtuleht

Keskkonnaminister Jaanus Tamkivi mõistis tänasel valitsuse pressikonverentsil hukka Kiviõli ärimeeste «mängud», millega on ohtu seatud keemiatööstuse ja selle töötajate tulevik.

«Täpselt ei saagi aru, mis seal tegelikult toimub. Mehed korraldavad seal mingeid mänge. Õigemini need polegi mingisugused mängud, vaid väga tõsine teema. Selle peale ei mõtle keegi, et inimeste töökohad ja ettevõtte saatus on ohus,» tunnistas Tamkivi ning viitas eilsele «Pealtnägija» saatele, kus räägiti Kiviõli maadevaidluse osapoolte kriminaaluurimise alla sattumisest.

Tamkivi tunnistas, et on kahetsusväärne, et riik peab eraisikute vahelisse vaidlusesse sekkuma, kuid sotsiaalsete probleemide ärahoidmiseks piirkonnas on see vajalik.

Maade sundvõõrandamisest rääkides rõhutas Tamkivi, et see protsess ei toimu mõne nädalaga ning sellega kaasnevad ilmselt ka kohtuvaidlused, mis võtavad aega.

Selleks teeb keskkonnaministeerium praegu ettevalmistusi, et anda kaevandusluba praegu Viru Keemia Grupi omanduses olevale maalapile, kust saaks põlevkivi kaevata veel vähemalt aasta. «Loodame, et selle aasta jooksul see vaidlus laheneb,» tõdes Tamkivi.

Probleemi keskmes on Kiviõli Keemiatööstuse OÜ, kus saab tööd 394 kohalikku elanikku ning veel veidi rohkem kui paarsada inimest kaugemalt. Praegused põlevkivi varud saavad ettevõttel otsa aasta lõpuks.

Põhja-Kiviõli II  põlevkivikarjääris ei saa Toomas Tammele kuuluv ettevõte aga kaevandama hakata, sest tegu on kütuseärimehe Nikolai Reismani maaga, mille müügis ei suutnud mehed kokku leppida.

Nüüd on sekkunud vaidlusesse riik, kes soovib Reismani maad sundvõõrandada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles