Juhtkiri: laks maksutõstjaile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksude tõstmisel on Eesti majandusele valusad tagajärjed

Andrus Ansip, Mart Laar, Ivari Padar, Margus Tsahkna, Eiki Nestor, Keit Pentus, ja veel mitmeid nimesid Reformierakonnast, Sotsiaaldemokraatlikust Erakonnast ning Isamaa ja Res Publica Liidust tuleks siia loetellu lisada, sest nemad on need persoonid, kes mullukevadiste märtsivalimiste järel panid kokku sellise ohsassaa-koalitsioonileppe, kuhu kirjutatud lubadusi tuleb nüüd osal kiivalt kaitsta või mille tagasivõtmine on juba võimatu.



Eesti Panga asepresident Märten Ross ütles eile Vikerraadio saates, et 2006. ja 2007. aasta andis võimaluse suurendada ühel ajal kulusid ja langetada makse ning nii tekkis illusioon, et võimatu on võimalik.



Ülaltoodud nimed (ja need, keda sinna lisada tuleb) vastutavad selle eest, et praegu on raske.



Jah, ülemaailmset majanduskriisi ja selle mõju Eestile ei osanud keegi ette näha. Tõsi, valijatele antud lubadusi tahtsid poliitikud kohe täitma hakata. Teadupärast elab Eesti permanentses valimisperioodis (tänavune on erandaasta) ja mõne lubaduse väljajätmine võinuks valusalt kätte maksta.



Kuid nüüd on käes vastutamise aeg. Tuleb olla mehed ja naised ning vastu võtta julged ja kohati kindlasti ka radikaalsed otsused. Omavaheline pidev nämmutamine ja juba pikaajaline sisuliselt paigalseis kas või tuleva aasta eelarve koostamisel on juba lapsik. Endiselt ei taheta aru saada, et Eesti majandus vajab pikema aja peale ette mõtlevat abikätt, mitte ühest või teisest «pisilubadusest» kinnihoidmist. Tulebki tunnistada, et osa maksude alanemist lubavaid punkte tuleb peatada ja heldekäeliselt väljakäidud soodustused-toetused-investeeringud ära jätta. Rasketel aegadel kõike ei saa.



Parempoolseid erakondi valinud inimesed poleks aasta eest eluilmas uskunud, et nende soositavad asuvad makse või aktsiise kuhjaga kergitama (alkoholi- ja tubakaaktsiisi, hasartmängumaksu tõstmine pole paha idee, kuigi siingi on omad tagajärjed). Ammugi poleks kellelegi pähe mahtunud, et selles valitsuses kuuleb arvamusi, et võiks tõsta käibemaksu, mis lööks Eesti majandusel üldse jalad alt.



Tänases Postimehes ütleb Eesti välisinvestorite nõukogu esimee Jens Christiansen resoluutselt, et kindlasti ei ole maksude tõstmine õige teguviis ja pigem mõjuks see majandusele tervikuna löögina kõhtu, millel positiivset tulemust poleks. Maksude tõstmine on investori jaoks signaal – «mine ära!», ütleb välisinvestorite esindaja.



Vastutajad mingu mõtetes ajas tagasi ja hakaku nüüd aasta eest koalitsioonileppesse kirjutatud ilusunistusi kärpima, peatama, üldse ära jätma, sättides paralleelselt realistlikke tulevikuplaane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles