Vaba kontoritarkvara säästis ministeeriumile miljoneid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mitu ministeeriumi ja nende allasutust on serveritarkvarana võtnud kasutusele Linuxi. Fotol on Linuxi maskotina tuntud pingviin.
Mitu ministeeriumi ja nende allasutust on serveritarkvarana võtnud kasutusele Linuxi. Fotol on Linuxi maskotina tuntud pingviin. Foto: Repro

Riigiasutused panustavad üha enam vabale tarkvarale, et soodsamate alternatiividega raha kokku hoida. Näiteks säästis keskkonnaministeerium pelgalt tasulisest kontoritarkvarast loobumisega miljoneid kroone, kirjutab Madis Filippov tänases Postimehes.

«Kontoritarkvara pealt kokku hoitud summa on meil päris suur, jäädes ühe versiooniuuenduse puhul vahemikku viis kuni kaheksa tuhat krooni kasutaja kohta,» rääkis keskkonnaministeeriumi infosüsteemide büroo juhataja Meelis Merilo.

Keskkonnaministeerium ja tema haldusalasse kuuluvad asutused hakkasid tasuta OpenOffice’i kontoritarkvarale üle minema 2000. aastal. Merilo lõi tunamullu arvud kokku, et näha, kui palju ministeerium säästis. Vastus: 8–17 miljonit krooni, sõltuvalt sellest, kas vaadelda litsentside renti või väljaostmist.

«Arvan, et kogu haldusala ulatuses võib see isegi kaks korda suurem olla,» sõnas Merilo. «Täpset summat on raske öelda, kuna litsentseerimistingimused ja toodete hinnad erinevad aastati.»

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles