Viimase minuti eelarve koostajad on riius

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Inetu, pahatahtlik tülinorimine – nii kirjeldas Reformierakond eile oma partneri, IRLi käitumist eelarveläbirääkimistel. Andrus Ansip loodab valitsust koos hoida, Ivari Padar peab otsustavaks seda nädalat, Mart Laar soovitab rahu säilitada.


Võimuliidu Kaks Suurt ehk peaaegu sama valijaskonna eest võitlevad Reformierakond ning Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) on jõudnud eelarvekõnelustel punkti, kus varasemad kokkulepped ja koostöö on muutumas sama kaheldavateks mõisteteks kui tasakaalus eelarve.

Kohe loomise hetkel hambad-risti-valitsuseks ristitud liit istus eile taas ühise laua taha, et üksteisest suurt enam mitte lugu pidades tasakaalus eelarvele sammuke lähemale astuda. Ja seda seisus, mil üleeilse südaööni veninud istungil võeti IRLi eestvõtmisel ette taas punktid, milles oli justkui juba kokku lepitud.

Eile alustati koosistumist sellega, et kuulati ära stsenaarium, mis juhtub maksutõusude korral inflatsiooniga, ning hakati ministeerium ministeeriumi järel, 200 000 – 500 000 krooni kaupa tegevuskavasid üle vaatama.

Üliemotsionaalse päeva järel käitusid kogenud poliithaid üliviisakalt, töiselt ja vaoshoitult. Kuid see on tavapärane selliste näiliselt rahulike ent pingetest paksu koosviibimiste korral – esmalt detailid ning lõpus põhimõttelised vaidlused, mis taas kired lõkkele löövad ning eelnev töö üsna mõttetuks kujuneb.

Küll teatas Reformierakond kohe istungi alguses, et üldist käibemaksu suurenemist ei toeta nad mitte mingil juhul, kuigi üleeile olid justkui nõustumas üheprotsendilise tõusuga.

Reformierakond kahtlustab, et IRL soovib varasematest kokkulepetest taganedes ja pidevalt meelt muutes valitsusliitu lõhki ajada ning uut valitsust moodustada. Erakonna peasekretär Kristen Michal süüdistas eile hommikul IRLi tüli norimises ja inetus käitumises, IRLi esimees Mart Laar soovitas eile oma ajaveebis kõigil pooltel vaoshoituks ja rahulikuks jääda, sest siis on ka eelarve esitamine vajalikuks tähtajaks veel võimalik.

Reformierakonna endine juhtpoliitik, praegu kullaäris tegutsev Meelis Atonen tunnistas aga ausalt, et liidu kohal on tumedad murepilved ning kui tema oleks selle valitsuse liige, siis oleks ta juba tagasi astunud.

Liidu kolmas pool ehk sotsiaaldemokraadid praegust seisu nii traagilistes toonides ei näe ning pakuvad, et pigem võib IRL minna eelarve üleandmise tähtaja lõhkiajamise teed, et Reformierakonna suurtoetus ja klantsmaine võimalikult palju kahjustatud saaks.

Ka IRLi siseringist on Postimehele tunnistatud, et kui valitsusliit ei suuda kokku panna nii sisuliselt kui ka tehniliselt korrektset ja Eesti arengut tagavat eelarvet, siis nemad «mingi surrogaat-eelarvega riigikokku minema ei hakka». Sotsiaaldemokraatide juht rahandusminister Ivari Padar tunnistas eile, et seis on üsna keeruline ning lähipäevad saavad otsustavaks, kas liit jääb ikka püsima. Peaminister Ansip lubas igal juhul selleks kõik teha.

Laar: riigieelarvega on kurb seis

«Edukate eelarvekõneluste eelduseks on läbi aegade olnud, et erakonnad avalikustavad oma seisukohti läbirääkimistel ning kuni vastupidises pole kokku lepitud, siis jäetakse teiste seisukohtade esitamine tegemata. Eile (üleeile – toim) naljatati eelarveprobleeme arutades ning selleks siit ja sealt nurgast ettepanekuid esitades, et millal võib neid küll kellegi blogist lugeda. Sünged naljad, ütleksin ma praegu pärast [Reformierakonna peasekretäri Kristen] Michali rünnakuid. /.../

Mis seis siis eelarvega on. Pilt on kurb – eelarve esitamiseni on jäänud nädal, praeguseks pole aga veel teada isegi ministeeriumite eelarvenumbrid. Ometi olen veendunud, et hea tahtmise juures on selle õigeks ajaks esitamine endiselt võimalik.»
Allikas: Mart Laari ajaveeb 16.09

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles