Reivik: sambasõda tõi sihtasutusele korralikult annetusi

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabadussõja Võidusamba makett 31.juulil.
Vabadussõja Võidusamba makett 31.juulil. Foto: Peeter Langovits

Kuigi Vabadussõja võidusamba ümber käinud tulised vaidlused pole olnud alati meeldivad, kogunes enim annetusi just kõige ägedama valiku sõnasõja ajal, rääkis ETV saates «Foorum» Sihtasutuse Vabaduse Monument juht Aivar Reivik.


«Foorum» küsis oma vaatajatelt, kas nad on rajatava sambaga rahul. Vastuseks saadi 7134 telefonikõnet. 62 protsenti vastanutest oli sambaga rahul.

Aivar Reivik rääkis saates, et kõige kiiremini kogunes Vabadussõja võidusambale annetusi 28. veebruarist kuni 1. märtsini ja lisas, et 7. märtsiks oli koos juba 1,5 miljonit krooni.

Tänaseks on annetusi kogutud 2,6 miljonit krooni ning esimese osa annab sihtasutus üle samba nurgakivi panekul laupäeval.

Reivik rääkis, et ta on saanud nii selliseid telefonikõnesid, kus küsitakse, miks sammas tuleb nii madal, kui ka selliseid, kus sarjatakse samba liigset kõrgust. Ühed tahtsid ühte materjali, teised soovitasid teist.

Saates osalesid lisaks Reivikule kaitseminister Jaak Aaviksoo, kunstiajaloolane Jüri Kuuskemaa jaTallinna abilinnapea Taavi Aas.

Jüri Kuuskemaa kordas oma varemgi avaldatud seisukohta, et ta ei ole rahul laupäeval nurgakivi saava samba mastaabi ja kujuga.

Taavi Aas ütles, et Tallinn andis sambale ehitusload mitmes järgus selleks, et kaitseministeerium saaks ehitusega pihta hakata hoolimata lõpliku projekti puudumisest, mitte kaitseministeeriumile kaigaste kodaratesse loopimiseks. Aasa sõnul saab sambale laupäeval nurgakivi panna just seetõttu, et Tallinna linnavalitsus andis ehitusloa kolmes etapis.

Aasa hinnangul on sammas projekteerimise käigus algsest versiooniga võrreldes väga palju paremaks muutunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles