Peipsi tindi arvukus kahanes enneolematult väikseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peipsi järv.
Peipsi järv. Foto: Marina Pushkar

Kunagi väga arvukat Peipsi tinti on väga vähe alles jäänud ning teadlased hindavad ka teiste Peipsi kalade tänavust juurdekasvu nullilähedaseks.

«Saime katsetraalpüügil üks-kaks isendit, aga see on nii tühine hulk, et võib öelda, peipsi tint on ajaloo madalaimas seisus,» ütles Eesti Maaülikooli (EMÜ) põllumajandus- ja keskkonnainstituudi limnoloogiakeskuse vanemteadur Külli Kangur.

Kuigi tindivarud on läbi aastakümnete suurenenud ja vähenenud, on Kanguri sõnul iga järgmine võnge olnud madalam, mis tähendab, et viimase 80 aasta lõikes on tinti pidevalt vähemaks jäänud.

Sel suvel suri Peipsis palju kalu kuuma ilma tõttu, samuti vähendab tintide hulka veekogu toitelisuse tõus ja vee kvaliteedi halvenemine.

Kui veel paarkümmend aastat tagasi püüdsid Eesti ja Vene kalurid Peipsist aastas kokku kuni 11 000 tonni kala, siis viimastel aastatel on kahe riigi kalurite püügikogus jäänud 4000–6000 tonni piiresse, kuna kalade arvukus väheneb.

Kanguri sõnul on tänavu katsetraalpüükide ja pikkusjaotuskõverate võrdluse järgi koha, kiisa, ahvena ja särje juurdekasv praktiliselt olematu.

Pikemalt loe Peipsi kalavarudest Postimees Plussist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles