Järvil on ERSOga kahemiljoniline leping

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Postimehe andmeil küündib Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri peadirigendi Neeme Järvi ühe nädala tasu ligi 160 000 kroonini, lisaks hüvitatakse äriklassi lennupiletid ja luksushotelli arved. Järvi sõnul talle ERSOs tehtud töö eest raha makstud pole.

Postimehele teadaolevalt on Järvi ja ERSO vahel sõlmitud konfidentsiaalses eellepingus kirjas, et Järvi töötab ERSOga kuus nädalat. Seejuures on ühe nädala tasu 156 000 krooni pluss muud kulud, nagu näiteks äriklassi lennupiletid ja luksushotellid, mis jäävad samuti ERSO kanda.

Kokku jääb kuue nädala töö peale sõlmitud lepingu summa 1,4 miljoni ja kahe miljoni krooni vahele.

See ei tähenda, et Järvi peaks veel tänavu ERSO-lt kaks miljonit krooni saama. Raha peaks Järvile makstama jupikaupa, iga projekti teostumise järel. Osa projekte peaks teostuma aga tuleva aasta alguses.

ERSO direktori kohusetäitja Anneli Undi sõnul on Järvi praeguseks teinud ERSOga kolm projekti. «Üks neist oli avakontsert septembri alguses, pärast seda veel kaks projekti,» sõnas ta. Kokku olevat Undi sõnul eellepingus kirjas viis-kuus projekti.

Postimehe andmeil on kolm kuud ERSO peadirigendina ametis olnud Järvi töötanud orkestriga seni kaks nädalat. Lihtne arvutus näitab, et Järvi on teeninud ERSO peadirigendina ligi 400 000 krooni.

End ERSO rahaasjadega alles kurssi viiva Undi sõnul ei ole tema teada aga Järvile tehtud töö eest veel makstud. «Temaga on sõlmitud eelleping ja iga projektiga esitab ta meile arved, siiani ta ühtegi arvet esitanud pole,» ütles Unt. Ka ütles Järvi ise eile postimees.ee-le, et mingit tasu ta oma töö eest ERSOst siiamaani saanud pole.

Kultuuriminister Laine Jänesele tuli maksmata töötasu suure üllatusena. «Kui tõesti pole makstud, siis ministeerium loomulikult hüvitab tehtud töö,» lubas ta.

Eile teatas Järvi, et ei pea intriigide tõttu võimalikuks peadirigendina jätkata. «Mind valdab praegu nördimus ja mul pole lihtsalt võimalik jätkata enam,» kirjutas ta kirjas, mille saatis riigikogu kultuurikomisjoni esimehele Peeter Kreitzbergile. Kreitzberg sai kirja kätte kell 3.31 öösel.

Töötajatele palgamaksmiseks on ERSO eelarves tänavu ette nähtud ligi 17,5 miljonit krooni. Praegu viibivad ERSO muusikud miinimumpalgaga puhkusel.

Jänes otsib raha, et katta ERSO eelarveauk 1,5 miljoni krooniga, mis võimaldaks maksta ERSO muusikutele aasta lõpuni palka. «See on orkestri tööshoidmiseks kõige olulisem,» ütles ta.

Küsimusele, kas 1,5 miljonist kroonist piisab, ei osanud ERSO ajutine juht Unt eile vastata. Tema sõnul on ERSO-l veel ka võlg maksuameti ees.

«Esimene asi, mida ma praegu tegema pean, on suhelda maksuametiga maksuvõla ajatamise graafiku osas, kuna see on siiamaani tegemata,» rääkis ta ja lisas, et ajatamisgraafikut ei ole siiamaani taotletud, aga maksud on ERSO-l oktoobrikuust saati maksmata.

«Ma arvan, et me ei jõua aasta lõpuks kindlasti mitte nulli, meil jääb võlgu üles,» ütles Unt. Samas kinnitas ta, et päris kindlasti ei jää ERSO muusikutel palk saamata. ERSO eelarve on tänavu üheksa protsendi võrra väiksem kui möödunud aastal ehk 27,5 miljonit krooni. Praegu on eelarve miinuses 3,2 miljoni krooniga.

Täna kell 13.30–14.30 vastab kultuuriminister Laine Jänes postimees.ee-s lugejate küsimustele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles