Rahvaliidu uueks esimeheks valiti Andrus Blok

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Blok.
Andrus Blok. Foto: Tairo Lutter

Rahvaliidu kongressil valiti erakonna uueks esimeheks Rakke vallavanem Andrus Blok.

Blok sai 353 häält, tema vastaskandidaadi Juhan Aare poolt hääletas 133 delegaati.

Blok ütles kongressi kaasettekandes, et lõppema hakkav aasta on olnud Rahvaliidule läbi erakonna ajaloo vaieldamatult kõige raskem, kuid sellele vaatamata peab erakond leidma jõudu tulevikku vaadata ja edasi minna.

«Rahvaliit jätkab iseseisva erakonnana. Meie liikmed peavad mõistma, et koos oleme tugevad ja saame kõigest jagu, kuid selleks peab igaüks andma endast maksimumi,» ütles Blok.

Blok usub, et raskustest väljatulnuna on Rahvaliit puhtam ja küpsem oma eesmärkide nimel tegutsema.

«Praegu on Eestile rohkem kui kunagi varem vaja erakonda, kes seisaks iga inimese eest ja näitaks seda ka tegudega. Inimesed tahavad elada turvalises ühiskonnas, neil on õigustatud ootus, et riiki juhitaks tervikuna, regionaalselt ja sotsiaalselt  tasakaalustatuna, et elu oleks võimalik kõikjal, nii linnas kui maal, nii Virus kui Võrus,» märkis Blok.

Ta lisas, et Rahvaliit kui ainuke kogu Eestit esindav erakond suudab vaadata ka Tallinnast kaugemale, näha neid inimesi, kes elavad metsade taga.  

Blok ütles, et Eesti-vaenuliku, vastuoludele rajatud regionaalpoliitika aeg on ümber saanud. «Pidev keskvõimu ja omavalitsuste vastandamine kuni süstemaatilise avaliku vaenu õhutamiseni mõne omavalitsuse vastu on veelgi süvendanud kriisist tulenevaid pingeid. Eriti annavad need tunda maal – inimestel on kadunud töökohad, suletud on postkontorid, metskonnad, kauplused, bussiliinid, koolid, lasteaiad ja tervishoiuasutused. Maaelu ähvardab välja surra, meie kohus on see elus hoida.»

Kohaliku elu tundjana peab Blok tähtsaks suhtlemist silmast silma. «Praegu, kui masu on maast ja inimestest üle käinud, on eriti tähtis jõuda iga inimeseni, kuulata ära tema mure. Ja kui me tunneme meie inimeste käekäigu eest vastutust, peame seda tegudega näitama. Eeskätt peame seisma selle eest, et eestlane jääks ise oma maa peremeheks,» sõnas ta.

Andrus Blok on töötanud 1984-1992 Koeru autoremonditehases ning tegutsenud 1994-2003 eraettevõtjana. Ta oli 1999-2002 Rakke vallavolikogu esimees ja on alates 2002. aastas vallavanem. Blok juhib ka Rahvaliidu Lääne-Viru maakonnaühendust, 2004. aastal on talle omistatud aasta rahvaliitlase aunimetus. Ta on olnud Eesti noorte meister kergejõustikus (1979); Eesti meister (1989) ning Nõukogude Liidu meistersportlane autorallis.

Peale Aare ja Bloki olid kandidaatidena üles seatud veel Torma vallavanem Riina Kull ja ettevõtja Viljar Jaamu. Kull ja Jaamu võtsid oma kandidatuuri tagasi ning Kull soovitas delegaatidel hääletada Bloki poolt.

Bloki võiduvõimalusi suurendas oluliselt see, et Aaret toetavate Harjumaa ja Hiiumaa ühenduste esindajad jäeti kongressi delegaatideks registreerimata põhjendusel, et nad polevat õigeaegselt dokumente esitanud.

Kui see teatavaks sai, tekkis pahameel. Harjumaa ühendusse kuulunud Uno Silberg karjus: «Protest! Protest!» ja saalis tõusis sumin. Vahepeal haaras mikrofoni Arnold Rüütel ning teatas kongressi juhatajale, et too juhtivat kongressi ebareaalselt.

Blokki toetasid vähemalt üheksa maakonna esindajad. Aare toetajate väitel on kongress muutunud ebaseaduslikuks ning nad lubasid seal tehtavad otsused kohtus vaidlustada.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles