Andres Kasekamp: Pulleritsu loogika on puudulik

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Kasekamp.
Andres Kasekamp. Foto: Peeter Langovits

Priit Pulleritsu idee, mille kohaselt peaksid valida saama vaid need inimesed, kes elavad Eestis ja maksavad siin ka oma maksud, ei arvesta siin elavate Eesti kodakondsuseta isikutega, leiab politoloog Andres Kasekamp.

«Pulleritsu idee järgi peaksid need inimesed, kes siin elavad ja töötavad, olema suurema moraalse õigusega valida kui need, kes teevad tööd välismaal. Siis loogiliselt võttes peaks Pullerits oma argumenti laiendama ka nendele vene keelt kõnelevatele Eestis elavatele inimestele, kes ei saa riigikogu valimistel oma häält anda,» märkis Kasekamp Postimees.ee’le. Et Pullerits neid inimesi ei arvestanud, näitab Kasekampi hinnangul tema loogika puudulikkust.

«Rahvusvahelisest vaatevinklist oleks see küllaltki omapärane lähenemine,» hindab Kasekamp Pulleritsu ideed laiemalt. «Ta ise möönab ka seda, et õiguslikult ei läheks see läbi. See jääb lihtsalt huvitavaks ideeks,» lisas ta.

Tema sõnul ei saa üheselt öelda, kui kursis hoiavad end Eestis toimuva ja siinse poliitikaga välismaal elavad Eesti kodakondsusega inimesed, sest inimesed on erinevad. Kasekamp näitlikustas, et ka Eestis on suur hulk inimesi, kes valimas ei käi ning on poliitika suhtes ükskõiksed ja apaatsed. Samas on kindlasti selliseid inimesi inimesi välismaal elavate eestlaste seas, kes väga tähelepanelikult jälgivad Eesti arenguid.

Kasekamp ise on sündinud Kanadas ja üle poole oma elust välismaal elanud. Ta tunnistas, et püüdis end toona Eestis toimuvaga kursis hoida nii hästi kui tol ajal oli võimalik. «Samas Eesti ajalugu ja poliitika on minu uurimisvaldkond ja seetõttu oli huvi suurem kui enamus minu eakaaslastel,» lisas ta.

Priit Pullerits kirjutas tänases Postimehes, et välismaale kolinud Eesti kodakondsusega inimestel peaks olema väiksem moraalne õigus riigikogu valida kui neil, kes igapäevaselt Eestis elavad ja siin oma maksud maksavad. Pullerits ei soovita välismaal elavaid eestlasi kodakondsusest või valimisõigusest ilma jätta, kuid tema hinnangul ei tundu see moraalselt õiglane, et need, kes on Eestiga sideme katkestanud, võiks Eesti tuleviku osas siinsete inimestega võrdselt kaasa rääkida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles