Indrek Saar: otsuste tegemine koondub üha enam parteide tagatubadesse

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Saar.
Indrek Saar. Foto: Tairo Lutter

Sotsiaaldemokraatide aseesimehe Indrek Saare sõnul on Eestis märke inimeste pseudokaasamisest poliitikategemisse, mis tähendab, et kaasamine on valitsejate jaoks vaid tüütu kohustus, mitte tunnetatud vajadus.

«Kuna sellest kohustusest päriselt vabaneda pole võimalik, siis saab end kaitsta formaalselt toimiva kaasamisega - paneme linnukese kirja, aga ühiskonna tegelikku kaasatust ei teki,» nentis Saar.

Veidi vanematele inimestele on selline «rahva võim» Saare sõnul kindlasti tuttav Nõukogude ajast, kus formaalselt võim oligi rahva käes, kuid tegelikud otsused võeti vastu partei ladvikus. «Eestis tõdetakse järjest laiemalt, et otsuste tegemine koondub üha enam parteide tagatubadesse,» märkis ta.

Saar siiski loodab, et poliitikutel on ikkagi lootust tuua inimesed taas poliitika kujundamise juurde. Eelkõige nõuab see tema arvates poliitikute head tahet arendada sisulist osalusdemokraatiat ja julgust liikuda avatuma ühiskonna suunas.

Selleks on tema sõnul vaja kõiki otsuseid ja seadusi valmistada ette nii, et sihtrühmad ja mõjutatud isikud oleksid algusest peale protsessi kaasatud ja informeeritud. Lisaks osaluse suurendamisele aitaks see Saare hinnangul vältida ka paljusid vigu.

«Hetkel valitsev tava on paraku küll selline, et seadus võetakse vastu ja siis hakkab valitsus alles tagantjärgi inimestele selgitama, miks see neile hea on. Ja tihti tõdetakse, et inimesed on rumalad ja ei saa aru , mis neile hea on,» tõdes Saar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles