Väidetav arvevabrik tiriti kohtu ette

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees.ee

Viru ringkonnaprokurör Rita Hlebnikova saatis eelmisel nädalal kohtusse kriminaalasja, milles süüdistab kuritegelikku gruppi maksukuritegudes.


Maksualastes süütegudes süüdistatakse 13 füüsilist isikut ja kolme juriidilist isikut, vahendas Viru ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja kriminaalasja materjale.

Süüdistuse kohaselt organiseeris Mati (sündinud 1963. aastal) koos Kaidu (1963), Reijo (1984) ja Marekiga (1977) toimiva arvevabriku süsteemi.

Arvevabriku variettevõtete juhatuse liikmed värvati tasu eest ning variettevõtete dokumentatsioon ja pangarekvisiidid olid kuritegeliku grupi valduses ja tihedas kasutuses.

Variettevõtete nimel koostati fiktiivseid müügiarveid ja teisi raamatupidamise algdokumente, anti juhiseid ja korraldusi variettevõtete arveldusarvetele laekunud raha ülekandmiseks või sularahana väljavõtmiseks.

Variettevõtete juhatuse liikmed allkirjastasid kuritegeliku grupi liikmete korraldusel lepinguid, arveid ja teisi dokumente osaühingu nimel, kuid tegelikkuses reaalseid tehinguid ei tehtud.

Niidid viivad metsa

Süüdistuse kohaselt osutas arvevabrik kaasabi Lääne-Virumaal tegutseva metsamaterjali ostu-müügi ja ekspordiga tegelevale rahvusvahelisele firmale, kus läbi fiktiivsete müügiarvete müüsid kolmandad füüsilised isikud metsamaterjali suurele kokkuostjale.

Kokkuostjal tekkis vastavalt oma tahtele võimalus fiktiivsetel arvetel näidatud käibemaksu osas suurendada sisendkäibemaksu ning seeläbi suurendada enammakstud käibemaksu tagasinõuet.

Pärast kokkuostja poolt arvete tasumist variettevõtete pangakontodele tagastas kuritegelik grupp variettevõtte pangakontolt väljavõetud sularaha tegelikele kauba müüjatele, olles arvanud sealt maha omapoolse teenustasu.

Kuritegeliku grupi kehtestatud teenustasudega, mis olenevalt kliendist kõikus 6-8 protsendini kogukäibest, teenis grupp piisavalt suurt kriminaaltulu, millega parendati grupi võimekust, investeeriti kinnisvarasse ja suunati teistesse äridesse, seisab kriminaalasja materjalides.

Võimaldas ebaseaduslikku tulu

Tegelikel kauba müüjatel tekkis arvevabriku teenust kasutades samuti võimalus vabaneda maksukohustustest ning müüa kaupa anonüümselt ja saada ebaseaduslikku tulu sularahas.

Kokku suudeti maksukelmuse ja maksude maksmisest kõrvalehoidumisega suures ulatuses tekitada ühe aastaga riigile kahju enam kui 11,5 miljonit krooni.

Kohtueelse menetluse lõppedes esitati kolmeteistkümnele füüsilisele isikule ja kolmele juriidilisele isikule süüdistus maksualastes süütegudes, mille eest võib füüsilist isikut karistada rahalise karistuse või kuni viieaastase vangistusega, juriidilist isikut aga rahalise karistuse või sundlõpetamisega.

Kuritegelikku ühendusse kuulumise eest võib karistada kuni kaheteistaastase vangistusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles