Tarand: on aeg nuhelda kommunistliku taustaga erakondi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Tarand.
Indrek Tarand. Foto: Artur Sadovski

Indrek Tarand soovib roheliste nimekirjas kandideerivatele parteitutele kuulsustele valimistel edu ning loodab, et Keskerakond ja Reformierakond, keda ta nimetab kommunistliku taustaga parteideks, saavad oma vitsad kätte.

«On aeg nuhelda kommunistliku taustaga Kesk- ja Reformierakonda. Kuid muidugi on ka teistsuguseid inimesi, kellele meeldib nende kommarliku käitumise taastootmine,» ütles Tarand Postimees.ee´le.

Ideaalses maailmas saaksid Tarandi sõnul kõik roheliste nimekirjas kandideerivad parteitud isiku- või vähemasti ringkonnamandaadi ning see omaks ka mõju roheliste nimekirjale tervikuna.

Üksikkandidaatide edu või ebaedu Tarand ennustada ei soovinud. «Muidugi võiks midagi tuletada avaliku arvamuse küsitluste põhjal jne, aga ma ei tee seda ei roheliste ega ka sotsiaaldemokraatide või muutunud Isamaaliidu kohta. Valimised on innovaatiline protsess - tapeedile ning muule jampsile kulutatud miljonid eurod ei garanteeri veel võitu,» märkis ta.

«Sestap ma ei ennusta, vaid ütlen üksnes, et mul oleks väga hea meel, kui vabatmeestel roheliste nimekirjas hästi läheb. Nad on selle ära teeninud, sest tulevad oma ihu ja hingega riskima poliitikamaastiku mitmekesistamise ja Eesti demokraatia päästmise nimel. Just see on oluline ja müts maha nende ees. Ning kuigi valimisseadus teeb pea võimatuks üksikkandidaadi edu, pean siiski Leo Kunnasele ja Andreas Reinbergile pöialt hoidma,» rääkis Tarand. «Nii et ma loodan, et nad osutuvad valituks, see muudaks taas partokraatlikku paradigmat inimlikumaks.»

Tarand meenutas Marju Lauristini sõnu, kelle väitel ei saa Tarandit «teha», vaid Tarand kas ollakse või ei olda.

«Minu suust lausutuna kõlab see kui ülbitsemine, aga samas vaadake selle lause politoloogilist, kultuurilist ja riigiteaduslikku sisu. Ja üks võimalikke tõlgendusi on, et NLKP kogemuste baasil rajatud ja juhitud parteid ehk veelkord - Reformierakond ja Keskerakond - ei vasta ammugi enam selle sajandi vajadustele ja veelgi enam - nad on võimetud poliitilise kultuuri taset tõstma ning tegutsevad lihtsalt võimulolemise nimel. Aga on inimesi, kes on valmis tuletungalt tõstma süsteemi paremaks saamise nimel. Ja ma saan neid ainult tunnustada.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles