Baruto: õnneks sain lõpus juba järje peale

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Baruto (vasakul) maadlemas turniirivõidu võtnud yokozuna Hakuhoga.
Baruto (vasakul) maadlemas turniirivõidu võtnud yokozuna Hakuhoga. Foto: AP / Scanpix

Pühapäeval sumo suurturniiri Aki-basho võidukalt lõpetanud Kaido Höövelson alias Baruto tõuseb tänu sellele karjääri kõrgeimale positsioonile, ent noormees ise sellele suurt tähelepanu ei pööra.


Enne äsjalõppenud turniiri tõusis Lääne-Virumaalt pärit vägilane sumoedetabelis ehk banzuke’s komusubi’ks, mis lihtsamalt öeldes andis talle tabelis üheksanda koha.



See omakorda tähendas, et eestlasel tuli kohe turniiri alguses vastamisi minna kõikide tugevamatega, mistõttu kogunes tal kahe võidu kõrvale kiirelt seitse kaotust. «Eks need algused on mul alati sellised ebalevad olnud,» mõtiskles Baruto. «Aga õnneks sain lõpus juba järje peale, seega võib täitsa rahule jääda.»



Samm tipule lähemale


Kuna Baruto seadis endale enne turniiri tavapärase eesmärgi ehk koguda kaheksa võitu, ei tohtinud ta enam ühtegi kaotust saada. Nii ka läks – viimase kuue päevaga teenis ta kuus võitu. «Kui juba lainele saan, hakkavad võidud järjest tulema,» muigas Baruto.



Novembris avaldatavas edetabelis tõuseb Baruto seki­wake’ks, sest hetkel lääne poolel asuv sekiwake Toyonoshima jääb oma tiitlist nüüd ilma, kuna lõpetas Aki-basho kuue võidu ja üheksa kaotusega.



Sekiwake on sumohierarhia kolmas aste, millest eespool on vaid ozeki ja hierarhia tippu märkiv yokozuna. «Loodetavasti tõusen sekiwake’ks, aga päris kindel pole,» jäi Baruto tagasihoidlikuks. «Elus ei ole ju midagi päris kindlat. Aga tõenäoliselt nii siiski läheb.»



Barutole uut karjääri kõrgeimat positsiooni märkiv lääne sekiwake tähendab üldarvestuses kaheksandat kohta. «Minu jaoks see midagi väga erilist ei ole,» tunnistas Baruto. «Ma ei ole seda absoluutselt uurinud, aga ega siin midagi ei muutu küll, et tabelis tõusen.»



«Eks ta muidugi ole jälle väike samm tipule lähemale,» jätkas ta. «Aga yokozuna seisusesse tõusmiseni läheb muidugi veel aega...»



Kaks aastat tagasi saadud põlvevigastus, mis aeg-ajalt vägilasele taas häda teinud, on Baruto sõnul nüüdseks ununenud. «Tervis on mul täiesti korras,» kinnitas ta. «Põlv on hea. Natuke annab turniiriväsimus tunda, aga ei midagi hullu.»



Puhata ei saa


Kuigi seljataga on kaks väsitavat nädalat, ei anta sumokatele puhkamiseks just väga palju aega. «Paar päeva saan niisama olla, aga üldiselt pole aega puhata,» tõdes ta.


Kuulnud, et eestlanna Kaia Kanepi mängib parasjagu Tokyos tenniseturniiril, võttis Baruto ka selle oma plaanidesse. «Ah niimoodi? Siis ma pean küll seda uurima,» lubas ta.



Pärast paari vaba päeva tuleb aga alustada ettevalmistust järgmiseks turniiriks. «Meil hakkab üsna pea laager,» teatas ta. «Ja pärast laagrit lähme kohe turniirile.»


Järgmine turniir Kyushu-basho algab 9. novembril.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles