Koondamine tabab Võhmat ja Vändrat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wendre Võhma tsehh jääb tühjaks. Tootmine lõpetatakse ja töötajatele kirjutatakse välja lõpparved.
Wendre Võhma tsehh jääb tühjaks. Tootmine lõpetatakse ja töötajatele kirjutatakse välja lõpparved. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eelmisel teisipäeval Võhmas käinud Wendre juhid edastasid ebameeldiva uudise – linnakese jaoks tähtis tööandja paneb enne aastavahetust uksed kinni ning tööta jääb 40 inimest. Sama palju inimesi kaotab töö firma tehases Pärnumaal Vändras.


Võhma linnapea Avo Põderi sõnul on see väikelinnale päris suur löök. Samas ei ole asi nii hull kui aastail 1994–1996, mil pankrotti läinud Võhma lihakombinaat peaaegu kogu linnakese elu välja suretas. «Aga ka praegune koondamine on probleem, sest naistel on siinkandis vähe tööd,» rääkis Põder.

«Väga kurb,» kommenteeris muudatust kaheksa aastat Võhma tsehhis töötanud meister Aide Traagel. Detsembri keskpaigani kavatseb ta koos töökaaslastega kindlasti Wendresse jääda, mis aga edasi saab, pole veel selge. «Mina käin tööl Türilt ja uut kohta pole lihtne leida,» nentis Traagel, kes on korra elus pidanud töötu olukorraga leppima.

Kui tavaliselt panevad firmad uksed kinni raskuste tõttu, siis Wendre juht Vahur Roosaar tunnistas, et neil läheb, vastupidi, väga hästi. «Oleme hästi kasvanud ja kasvame kindlasti ka tänavu,» nentis ta.

Roosaare sõnul ei vaja Wendre enam Võhmas asuvat padja-, mööbli- ja madratsikotte õmblevat tehast, sest ettevõte on kolinud osa tootmist Hiinasse ja Poolasse.

«Võhma tootmisüksusel pole enam sellist rolli, mida ta täitis mõni aasta tagasi,» selgitas Roosaar. «Ka logistiliselt jääb see meie suurematest tehastest kaugele.» Wendrel on Eestis tehas veel Vändras ja Pärnus.

Kuna tegu on rahvusvahelise ettevõttega, on Roosaare sõnul muudatuste eesmärk pigem tootmist efektiivsemaks muuta. «Oleme oma valdkonnas Euroopa mõistes tugev tegija, tooted jõuavad nii Põhja-Ameerikasse, Lääne-Euroopasse, Skandinaaviasse kui Aasiasse,» teatas Roosaar.

Linnapea Põderi sõnul on õhus siiski natuke lootust, et asjad kõige hullemini ei lähe, sest Wendre tootmishoone on korralik ja võiks mõne uue omaniku huve teenida. «Et uue omaniku käe all tootmine jätkuks,» märkis Põder.

Roosaare sõnul üritaski Wendre pikka aega müüa Võhma tehast maha töötava tootmisüksusena. Huvi tundis üks Soome rõivatööstus, kuid tehingust ei saanud asja. Nüüd kavatseb Wendre juhtkond alustada läbirääkimisi ühe Viljandis asuva tekstiilitööstusega, et arutada võimalust, kuidas Võhma õmblejad maakonnakeskuses tegevust leiaksid.

Roosaar märkis, et kui mõni Võhmas koondatav töötaja sooviks ümberõpet jätkamaks Vändras või Pärnus, siis oleks see põhimõtteliselt võimalik.

Samas ei ole see suure vahemaa tõttu paljude jaoks mõistlik samm. Wendre Vändra üksus jätkab pärast ümberkorraldusi tööd – sealsest 230 töötajast koondatakse 40, sama palju hakkab tööl käima Pärnus.

Wendre Võhma tehase tootmisjuht Piret Marmor ütles, et tehase sulgemisest räägiti juba mitme aasta eest, aga paraku langes otsuse tegemine majanduslanguse perioodi, mil uut töökohta eriti keeruline leida.

Koondamised tehastes

Augustiks oli 112 ettevõtet sunnitud koondama 12 300 inimest
•    Ligi 40 Eesti ettevõtet püüavad leida leevendust osalisest tööajast ja sundpuhkustest.
•    Kümnendik tööinspektsioonilt sundpuhkuseks luba küsinud ettevõtetest on seotud ehitusega.
•    Uued koondamised: AS Repo Vabrikud koondab 35, Stora Enso Timber koondab 43 inimest, BD Design 24 inimest, AS Emigrupp koondab 8, SKB Mehaanika 6 inimest ja matusebüroo Kristin OÜ 5 inimest. Saku Õlletehas plaanib koondada 29 inimest.
Allikas: PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles