Valitsus asutas Kaitseliidu küberkaitseüksuse

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Valitsus kinnitas oma tänaselt istungil määrusemuudatuse, millega luuakse Kaitseliidu koosseisus eraldi küberkaitseüksus, mis koondab vabatahtlikke IT-turbe spetsialiste.

Määrusemuudatusega moodustati lisaks Kaitseliidu senistele struktuuriüksustele – peastaabile ja territoriaalsetele malevatele – Kaitseliidu koosseisus ka küberkaitse üksus, teatas Kaitseliidu pressiesindaja.

Kaitseminister Jaak Aaviksoo sõnul on Küberkaitseliidu initsiatiiv äratanud suurt märkimisväärset rahvusvahelist tähelepanu. «Meie küberkaitseliidu allüksused on esimene omataoline horisontaalne küberkoostöö võrgustik, mis kätkeb endas läbi riigikaitse aspekti riigi-, erasektori ja kolmanda sektori koostööd,» ütles Aaviksoo.

«Üks sõjandusteaduse olulisi tõdesid on, et kõige tähtsam ei ole mitte see, mitu meest on rivis, vaid see, milline on nende väljaõpe ja koostegutsemise võime. Sellest tulenevalt on Kaitseliidu küberkaitseüksuse võrgustike üle-eestilist käivitumist raske alahinnata,» sõnas kaitseminister.

«Küberruumi ründajate ennetamise, tõrjumise ja likvideerimise võime tagamine ja arendamine on üks meie jätkuvaid prioriteete,» lisas Aaviksoo.

Mitteformaalset küberkaitsega seotud koostöövõrgustikku hakati Kaitseliidu koosseisus looma juba pärast 2007. aasta küberrünnakuid. Kaitseliidu küberkaitseüksus (küberkaitseliit) kujuneb vabatahtlike küberkaitsespetsialistide tegevuse koordineerijaks ja juhendajaks.

Üksuse koondab vabatahtlikke infotehnoloogia turbe spetsialiste, et rakendada nende initsiatiivi ja oskusteavet riigi põhiseadusliku korra kaitsel. Ühtlasi hakkab üksus korraldama koolitusi ja seminare valdkonna spetsialistidele, et võimaldada küberkaitse alaste praktiliste oskuste omandamist ja jagamist ning harjutuste organiseerimist.

Võimalike Eesti vastu suunatud küberrünnakute korral ei hakka Kaitseliidu küberkaitseüksus ise vastutegevust teostama, vaid omab sellisel juhul nõuandvat rolli. Küberkaitseliidu
allüksused asuvad täna Tallinnas ja Tartus ning neisse kuulub enam kui 90 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles