Iraani kaks sõjalaeva läbisid Suessi kanali

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani sõjalaev Alvand lähenemas Suessi kanalile.
Iraani sõjalaev Alvand lähenemas Suessi kanalile. Foto: SCANPIX

Kaks Iraani sõjalaeva sisenesid täna hommikul Suessi kanalisse ja võtsid seejärel suuna Süüriale, ärritades sellega Iisraeli.

Iraan saatis oma sõjalaevad Suessi kanalisse esimest korda pärast 1979. aastal aset leidnud islamirevolutsiooni, vahendas Reuters.

Kanali esindaja kinnitusel sisenesid laevad kell 5.45 kohaliku aja järgi.

Suessi kanal lõikab läbi Egiptuse, võimaldades laevadel pääseda Punaselt merelt Vahemerele. Selle põhjapoolses suudmes asuv Port Said jääb Israeli piirist 100 kilomeetri kaugusele.

Iraani fregatile ja varustuslaevale andis kanali läbimiseks loa Egiptuses 11. veebruaril võimule tulnud relvajõudude ülemnõukogu.

Iisraeli välisminister Avigdor Lieberman ütles 17. veebruaril, kui kommenteeris Iraani plaani saata sõjalaevad läbi kanali, et tegemist on Teherani provokatsiooniga.

Sai teatavaks, et Iisrael, mis pelgab Iraani relvade sattumist läbi Süüria Liibanoni Hezbollah rühmituse valdusesse, pöördus abipalvega Ameerika Ühendriikide poole.

Iisrael lootis nimelt, et ameeriklased saavad takistada Iraani laevade liikumist, kuid taoline sekkumine muutus võimatuks Egiptuses puhkenud poliitilise kriisi tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles