«Pealtnägija»: šabloonikunstnikud tahavad jõuda laia publikuni

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Pealtnägija»
«Pealtnägija» Foto: www.err.ee
Stencilart

ehk šabloonikunst on Eestis veel suhteliselt tundmatu sõnavõtmismoodus.

Tegu on poolpõrandaaluse tänavakunstiga, mis on küll grafiti sugulane, aga mille käsitöövõtted on erinevad, edastas «Pealtnägija».

Grafiti võib olla lailaivalguv ning ebamäärase kuju ja abstraktse sisuga, šabloonikunst aga selgepiiriline ja enamasti selgemini mõistetav.

Grafiti ja šabloonikunsti autorid ei ole enamasti kõige suuremad sõbra, sest šabloonikunsti peetakse n-ö. omade keskel esteetide kunstiks.

Enamuse mässumeelsete autorite eneseväljendusega õnnistatud kinnisvara omanike meelest pole see siiski kunst, vaid vandalism.

Rangelt võttes ongi tegu seaduserikkumisega - Eestis on igausgune tänavale joonistamine keelatud ning vahelejäämisel ähvardab kopsakas, kuni 6000 krooni suurune rahatrahv.

Teadaolevalt keegi kogusummas veel karistada pole saanud, kuid kuni 4000 krooni on oma mõtete jagamises eest välja käidud küll.

Enamasti avaldatakse arvamust poliitilistel teemadel, tahetakse mõnele sotsiaalsele probleemile tähelepanu tõmmata või lihtsalt morne ja tülpinud liiklejaid raputada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles