Seppik: Savisaar peaks partei hoidmiseks käitumist muutma

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ain Seppik riigikogus.
Ain Seppik riigikogus. Foto: Toomas Huik

Parlamendi tööga hüvasti jättev Keskerakonna aukohtu esimees Ain Seppik leiab, et võimuliidu töö tõttu väärib viimane riigikogu koosseis kummitempli nime. Edgar Savisaarel soovitab erakonna elust kaugenev Seppik partei hoidmiseks käitumist muuta.

Kuhu jäi Keskerakonna massiivne valimiskampaania?

Kampaania on peaaegu ära jäänud ja ma ei kurvasta selle üle. Kandidaadid teevad palju tööd piirkondades. Ja ennetades küsimust – väga palju on asi rahas.

Miks te enam riigikokku ei kandideeri?

Otsustasin selle juba poolteist aastat tagasi ehk otsus ei ole seotud viimase aja sündmustega. Peab olema julgust öelda õigel ajal – ma lahkun. Lahkuda tuleb siis, kui oled laineharjal.

Viimastel valimistel võtsin oma piirkonnas valimisvõidu. Mul ei ole hirmu, et seis oleks nüüd kehvem, aga kui tunned, et hakkad iseennast kordama, midagi uut enam öelda ei ole, siis tuleb Toompealt alla tulla ja minna patareisid laadima.

Pigem lahkuvad alati need, kellel tegelikult oleks midagi öelda, kuid diskorparlamendiliikmeid ehk tuimi nupuvajutajaid ei väära miski.

Ei teki meil diskorparlamenti. Riigikokku tuleb tavapäraselt paras hulk inimesi, kes oskavad rääkida ja kellega saab rääkida. Poliitika on väga väsitav ala. Palju sa ikka jõuad olla avalikkuse pideva huvi all. Mina näiteks ei taha, kuid lepin sellega, et jään avaliku elu tegelaseks elu lõpuni.

Kõigile poliitikasse tulijaile tahan küll öelda, et kaaluge alati, kas olete valmis oma privaatsusest loobuma.

Selg jäi ka kangeks pidevast opositsioonis istumisest?

Muidugi on see kurb. Kuigi minu eas võib ka opositsioonis istuda – tuba on soe ja palka makstakse. See on nali, tegelikult on opositsioonis olla väga kurb. Mina olen oma karjääri jooksul olnud kahes valitsuses ja neid noori, kes pole seda maitsta saanud ja kelle ees terendab neli aastat opositsiooni, ma küll ei kadesta.

See terendab näiteks Jüri Ratasel ja Kadri Simsonil, kellega teised erakonnad teeks koostööd küll. Mida te neile siis soovitate?

Meil on veel väga palju teisi tublisid noori! Deniss Boroditš, Mihhail Korb, Mailis Reps. Usun, et neid kasvaks veelgi peale, kui oleks võimalik areneda. Opositsioonis on võimalik poliitikat natuke õppida, aga täitevvõimuga noorelt kokku puutumine on väga vajalik.

See on Edgar Savisaare persooni tõttu üsna keeruliseks muutunud...  

Savisaar on selgelt Keskerakonna kaubamärk. Ma ei nõudnud Savisaare tagasiastumist, kuigi mul oleks olnud samad põhjendused, mis Kalle Laanetil, sest olen seda meelt, et kaubamärgi vahetus ei ole nii lihtne. On väga palju inimesi, kes Savisaart usaldavad ja armastavad. Edgar Savisaar on Keskerakonna eesotsas nii kaua, kui ta ise seda soovib. Nägime Rahvaliidu pealt, kui ruttu võib üks erakond ära kaduda. Jaan Toots, minu lugupidamine talle, on võtnud endale küll raske ülesande.

Tuleb Savisaare vabatahtlik taan­dumine juhi kohalt üldse kõne alla? Näiteks mehisusest või armastusest erakonna vastu?

Edgar Savisaar on väga keeruline inimene. Ma ei teagi, mis see armastus erakonna vastu temas olla võiks... See on pigem armastus iseenda vastu, sest ta seostab erakonda selgelt iseendaga.

Ei tea, kas see oleks mehisus, kui ta lahkuks, sest küsimus on ju selles, mis edasi saab. Kui ta tõesti sooviks lahkuda, peaks ta erakonnaga kindlasti seotuks jääma. Aga varem võib hiljem tuleb tal sellelt kohalt lahkuda. Loodus ja aeg teevad oma töö.

Meil on oktoobris kongress, enne seda ei juhtu midagi. Kui siiski juhtub. Mina eelistan kokkuleppepoliitikat, et erakond igal juhul alles jääks. Küsimus ei ole Savisaares, Seppikus või erakonnas – oluline on see, et ei kaoks vastukaal räigele parempoolsele Ansipi populismipoliitikale.

Ansip on väga pragmaatiline: kui vaja, tassib pronkssõduri minema; kui vaja, küll kohtuks ka Putiniga. Keskerakonna kadumine oleks Eesti poliitikale katastroof.

Kui suur on Keskerakonna teisitimõtlejate hulk?

Ütlen alasti tõe välja – kui Edgar soovib, siis komplekteeritakse see kongress selliselt, et sealt tuleb parimal juhul vastaskandidaadi hukkamõist ja Edgari mõistmine.

Seda on võimalik demokraatias nii teha. Edgar oskab seda teha, kui soovib. Ja kui soovib, võib juhtimise üle anda. Asi on aga selles, et erakond on tema elu. Sellest tuleb aru saada.

Tuleb ka aru saada, millest tema praegune elu üldse koosneb. Mul on temast kohati täitsa kahju. Ta peab iseenda sees otsusele jõudma. Väga palju sõltub valimistulemusest. Liider ei saa olla sitzpresident, vaid peab viima erakonna valimisvõitudele, koalitsiooni, peab erakonna majandusasjad korras hoidma.

Savisaar rikub kõiki neid tingimusi!

Kui tuleb üle 29 koha, siis ei ole midagi öelda! Aga majandusliku seisu suhtes tuleb küll juhile ja partei juhatusele etteheiteid teha.

Ta ju üritas seisu parandada!

(Naerab.) Siin on erinevaid versioone, ütleksin viisakalt. Aga ta on kindlasti üritanud anda endast parima, et raha leida, aga noh, ei ole väga hästi õnnestunud.

Ei ole suur saladus, et jäite rahaskandaalis Savisaare vastaspoolele või vähemalt kõhklejaks. Samuti Kalle Laanet. Mis saab Laanetist? On tal võimalus üldse poliitikuna Keskerakonnas jätkata?

Loodan, et temast saab riigikogu liige. Tahan, et just tema võtaks oma kogemustega ja eelneva tööga minult teatepulga üle. Kahtlemata Laanetit karistati või näidati koht kätte sellega, et üldnimekirjas on ta poliitilisest tähtsusest näiteks Siret Kotkast kordi, kordi maas. Evelyn Sepp on üldse nimekirja lõpus.

Ei saagi aru, mille eest teda karistati, ta käis nii vapralt tõekomisjonis tõde kaitsmas, aga siis selgus, et kaitses vist mingit muud tõde. Võtan Laanetiga toimunut kui karistust ja kerget näpuvibutust ka minu suunas: kui korralikult ei käitu, siis... Minule sellised asjad ei mõju, see on valearvestus.

Miks on nii läinud, et Savisaare lähiringis ongi näiteks Siret Kotka, mitte kogenenumad poliitikud?

Siret Kotka on kõva töötegija ja soovitan temal Eesti poliitikas silm peal hoida. Maalt tulevad tüdrukud oskavad kõvasti tööd teha.

Meie partei tulevik sõltub sellest, kas meie esimees muudab oma käitumisjoont või mitte. Olen talle seda soovitanud. Võtta kokku laiemaid ringkondi, suhelda laiemalt, mitte tegeleda vaid Tallinna juhtimisega. Et oleks rohkem üleriiklikku poliitikat ja laiemat suhtlemist.

Siis asi paraneb. Kui ta aga veel rohkem solvub, endasse tõmbub ja suhtleb ainult väga kitsa ringiga, siis midagi head ei tule.

Solvuv, enesesse tõmbuv...

Ta näeb, jah, kuidagi pahur välja. Sisemiselt ta selline pole. Sisemiselt on ta ... ütleksin, et viimasel ajal Edgar Savisaar mõtiskleb, sest ta ju näeb, mis toimub. Mis toimub maailmas, mis Eestis. Väga loodan, et ta püüab partei sees laiemalt suhelda ja ümbritseb end inimestega, kelle sõnal on ka kaalu. Mina minuks.

Mina pühendun uutele asjadele ja ei löö enam parteiasjades nii palju kaasa. Lõpuks tuleb ju nüüd uus töökoht otsida. Aga minu soovitus oli talle selline.

Eks ta peaks midagi ette võtma ka oma pereeluga. Ühelt poolt pole ta justkui loodud abieluks, aga olen näinud teda väga sooja ja perekesksena. Viljast lahkuminek oli raskem, kui me arvame.

Esmaspäevases Vikerraadio «Reporteritunnis» ütles Savisaar, et ta loomulikult ei küsinud Venemaalt raha. Valetas ta?

Seda on minul väga raske öelda. Võib öelda, et kaitsepolitseil tundub olevat tükk maad rohkem materjali, kui praegu on välja toodud. Näiteks on seal kirjeldus «maikuus käis Edgar Moskvas koos Vladimir Velmaniga», ja pange tähele – sellega see lõik ka lõpeb.

Kapo ei pane sellistesse kirjutistesse mitte midagi ilmaasjata. Kes oskab lugeda, see oskab lugeda. Arvan, et on kogutud palju materjali. Ma ei tea, kas ta valetas. Olen soovitanud, et kui kõik on laim, siis võiks ta pöörduda kohtusse. Aga kohtusse minek on väga isiklik küsimus.

Mis iseloomustab viimast riigikogu koosseisu?

Kõik koosseisud on erinevad. Eelmisse koosseisu tuli sisse uus poliitika, mis minu arvates muutis kogu meie poliitika märgatavalt vähem eetiliseks ja rohkem pragmaatilisemaks. Sel riigikogu koosseisul on olnud mõned helged välgatused, aga paraku pean ütlema, et selle koalitsiooni töö tulemusena on see riigikogu tõepoolest väärt kummitempli nime.

Olen sellele palju mõelnud – see sõltub väga palju koalitsiooni juhist. Kui koalitsiooni juht oleks näiteks Siim Kallas, oleks olnud kindlasti rohkem diskussiooni. Praegu on Andrus Ansip, kes on ikka võrdlemisi autoritaarne juht, diskussiooni ei olnud ja IRL ei ole julgenud ka seda kõva häälega välja öelda.

Kas Reformierakond jätkab võimalusel IRLiga või valib sotsid?

See on minu meelest ka põnev küsimus! Reformierakond teeb alati liidu pigem nendega, kellelt nad suudavad rohkem välja pressida. Meie jaoks oleks kasulikum, kui nad teeksid sotsidega. Sest kui olete tähele pannud – Reformil on komme võimupartnereid välja lülitada. IRL on kaotanud praegu iseotsustamise võime.

Arvestades meie ja sotside elektoraati, siis meile oleks kasulik, kui nad oleks koos valitsuses. Siis ei oleks Mikserist ja tema erakonnast nelja aasta järel midagi alles. Nad lähevad küll orava embusesse, aga see orav on kõva kallistaja. Ta kallistab kohe hinge välja. Tegelikult ei sooviks Reformierakond koos valitseda kummagagi. Tunnetan, et võimalusel teeks Reformierakond heameelega võimuliidu meiega.

Millised on teie uued väljakutsed?

Vaatame. Ootame sügiseni. Teeme tõenäoliselt koos poegadega midagi.

Uut erakonda ei ole mõtet teha?

Uus partei võib tekkida küll, kui vaadata üksikkandidaatide hulka. Erakond eeldab väga palju raha, ja nii andekat meest nagu Olari Taal, kes suutis kümneid miljoneid Res Publicale kokku ajada, ma teist praegu ei näe.

Ain Seppik

•    Riigikogu liige 2003–2011

•    Siseminister 2002

•    Eesti Politsei peadirektor 1995–1997

•    Siseministri nõunik 1995

•    Politsei keskuurimisbüroo direktor 1993–1994

•    Uurimisameti peadirektor 1992

•    Prokurör, kohtunik 1976–1992

3mõtet

•    Selle koalitsiooni töö tulemusena on see riigikogu tõepoolest väärt kummitempli nime.

•    Kahtlemata Laanetit karistati või näidati koht kätte sellega, et üldnimekirjas on ta poliitilisest tähtsusest näiteks Siret Kotkast kordi, kordi maas.

•    Kui Edgar soovib, siis komplekteeritakse kongress selliselt, et sealt tuleb parimal juhul vastaskandidaadi hukkamõist ja Edgari mõistmine. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles