Xanaxiga reisilt tulnud naisele määrati üldkasulik töö

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toll otsib keelatud ravimeid. Xanax.
Toll otsib keelatud ravimeid. Xanax. Foto: Toomas Huik

Põhja ringkonnaprokuratuur lõpetas oportuniteedi alusel kriminaalasja lennujaamas Xanaxi tabletiga vahele jäänud naise suhtes, kellele määrati 60 tundi üldkasulikku tööd.

Tolliametnikud tabasid naise tänavu 19. jaanuaril kella 14.30 ajal Tallinna Lennart Meri nimelises lennujaamas, kuhu ta saabus Amsterdamist Vilniuse kaudu, kaasas narkootilist ainet alprasolaami sisaldav tablett Xanax 1mg.

Ta kuulati üle kahtlustatuna narkootilise või psühhotroopse aine üle riigipiiri toimetamise katses, narkootilise aine võtsid tollitöötajad ära. Naine tunnistas kuriteo toimepanemist ning ütles, et võttis tableti emalt, kellele oli selle välja kirjutanud raviarst.

Prokurör leidis kriminaalmenetluse lõpetamise määruses, et kahtlustatava süü ei ole suur: koosseisuväliseid raskendavaid asjaolusid ei esine ning isik on avaldanud puhtsüdamlikku kahetsust, mõistes enda teo raskust. Samuti oli kahtlustatav varem kriminaalkorras karistamata.

Prokuröri hinnangul avalik menetlushuvi puudub, kuna isiku õiguskuulekale käitumisele suunamine on võimalik saavutada ka muude vahenditega kui avaliku karistamisega.

Seetõttu pidas prokurör otstarbekaks kriminaalmenetluse lõpetada tingimusel, et kahtlustatav kohustub tegema 60 tundi üldkasulikku tööd. Kahtlustatav andis nõusoleku kohustuse täitmiseks.

Kriminaalmenetluse lõpetamise määruses selgitatakse, et alprasolaam kuulub vastavalt sotsiaalministri määruse lisale narkootiliste ja psühhotroopsete ainete IV nimekirja. Seaduse järgi on narkootiliste ainete käitlemine keelatud, välja arvatud meditsiinilisel või teaduslikul eesmärgil ning narkootiliste ainetega seotud kuritegude ennetamiseks, avastamiseks ning tõkestamiseks või nimetatud seaduses ettenähtud õppeotstarbel kasutamise eesmärgil.

Kriminaalmenetluse saab lõpetada, kui tegemist on teise astme kuriteoga, isiku süü ei ole suur, ta on heastanud või asunud heastama kuriteoga tekitatud kahju, tasunud kriminaalmenetluse kulud või võtnud kohustuse need tasuda ning kriminaalmenetluse jätkamiseks puudub avalik menetlushuvi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles