Ilves kinnitas Eesti toetust Türgi liitumisele ELiga

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti president Toomas Hendrik Ilves ja tema abikaasa Evelin Ilves koos Türgi president Abdullah Güli ja tema abikaasa Hayrünnisa Güliga.
Eesti president Toomas Hendrik Ilves ja tema abikaasa Evelin Ilves koos Türgi president Abdullah Güli ja tema abikaasa Hayrünnisa Güliga. Foto: Reuters / Scanpix

President Toomas Hendrik Ilves kinnitas tänasel kohtumisel Türgi presidendi Abdullah Güliga Eesti toetust Türgi liitumisele Euroopa Liiduga.

Presidendi kantselei teatel ütles Ilves, et Eesti toetab jätkuvalt Türgi kui rahvusvaheliselt väga olulise riigi ja Euroopa kindla liitlase liitumist ühendusega.

Ilves lausus Tallinnas ametlikul visiidil olevale Türgi riigipeale, et Eesti ja Türgi sõbralikud kontaktid nii majanduse, poliitika kui ka kultuuri vallas järjest tihenevad.

Riigipead avaldasid heameelt, et 1999. aastast on kaubavahetuse käive Eesti ja Türgi vahel suurenenud ligi 12 korda. Mullu külastas Türgit üle 20 000 Eesti turisti, mida on neli korda rohkem võrreldes 2003. aastaga ning Türgi rahvuslik lennukompanii plaanib lennuliini avamist Tallinna ja Istanbuli vahel 2010. aastal, mis tihendaks omavahelist läbikäimist veelgi.

NATO nähtavus on kodanikele oluline

Presidendid Ilves ja Gül rääkisid ka muutunud julgeolekuolukorrast Lõuna-Kaukaasias ning NATO rollist laiemalt.

«Venemaa invasioon ja ebakonstruktiivne käitumine tähendab senise julgeolekuarhitektuuri muutumist, sest toimunud on rünnak nende väärtuste vastu, millele demokraatlik maailm ja NATO põhinevad,» nentis Ilves.

Tema sõnul on ülimalt oluline NATO nähtavus nii maailmas tervikuna kui ka liikmesriikide kodanike jaoks, seejuures tunnustas ta Türgi panust Balti riikide õhuruumi turvamisse.

President Gül teatas otsusest saata Tallinnas asuvasse NATO küberkaitsekeskusesse ka Türgi ekspert.

Nabucco projekt suurendaks energiavarustuskindlust

Rääkides energiajulgeolekust ja üliolulise energiatranspordi sõlmpunkti Türgi tähendusest, pidas president Ilves väga oluliseks projekte, mis aitavad kaasa energiavarustuskindluse suurenemisele, sealhulgas transpordikanalite mitmekesistamisele.

«Näeme Euroopa Liidu seisukohalt ühe tähtsama projektina Türgist Austriasse kavandatud Nabucco gaasijuhtme projekti, mis võimaldaks eksportida Kaspia ja Lähis-Ida piirkonna gaasi Euroopasse.»

President Gül selgitas kohtumisel ka Türgi initsiatiivi sõlmida Lõuna-Kaukaasia stabiilsuspakt, mille eesmärgiks on tuua regiooni riigid - Armeenia, Aserbaidžaan, Gruusia ja Türgi, Venemaa - ühise laua taha, mis aitaks taastada riikidevahelist normaalset suhtlust ja dialoogi.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles