«Pealtnägija»: petised püüdsid pool Audrut pihta panna

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anna Gute
Anna Gute Foto: AFP / Scanpix

«Pealtnägija» sai jaole skeemile, kuidas 75-aastase naise usaldust ära kasutades püüti varastada 13,5 hektari suurune tükk Audru südames.


Pärnu maavanem Toomas Kivimägi tühistas sel esmaspäeval kahtlase erastamise, kui avastas, et pensionär Anna Gute nimel loodud erastamistoimikus on mitmed dokumendid fiktiivsed, räägib tänane «Pealtnägija».

Kõige hämmastavam loo juures on, et vallavanem Rein Talisoo aitas kas teadvalt või teadmata kaasa sellele, et liikumispuudega memmest tehti tema teadmata tankist ja püüti tema nimel ärastada potentsiaalselt miljoneid väärt 13,5 hektarit riigimaad Audru südames.

Arvestades, kuidas bürokraadid pärast Pealtnägija sekkumist jänesehaake tegema asusid, ulatub kaasosaliste ring kardetavasti isegi kõrgemale.

Müsteeriumi pahaaimamatu peategelane on Anna Gute - endine eesrindlik lüpsja. Koos mehe pärandiga oli lesel nii palju tööosakuid, et kui majandi likvideerimisel tõusis päevakorda tööliste kasutuses olnud lauda erastamine, pöördusid pilgud Anna poole.

93. aastal erastaski Anna kodust mõnesaja meetri kaugusel asuva lauda ja lubas kõigil seal loomi edasi pidada nagu enne. Möödus 15 aastat, inimesed vananesid ja loobusid üksteise järel. Teiste seas ka Anna, kellel on täna raske õuegi saada, loomapidamisest rääkimata.

Iva on selles, et proua Anna laut asub strateegiliselt suurepärases kohas - sisuliselt Audru südames, mõnesaja meetri kaugusel vallamajast ja kirikust. Kuid mis veel olulisem - selle ümber laiub hektarite kaupa riigimaa. Ehk teisisõnu - selles, esmapilgul väärtusetus hoones peitub meeletu erastamispotentsiaal.

Mõni aasta tagasi ilmuski vanuri juurde huviline, keegi Viljandimaalt pärit Tarmo Arak, kes ostistki vallavanema Rein Talisoo vahendusel Annalt 2000 krooni eest kaks boksi.

Nagu tagantjärgi selgub, oli see kõik elegantse skeemi eelmäng. Sel sügisel avastasid naabrid, et vald oli ilma suurema kärata erastanud Anna Gutele lauda juurde need kaks maatükki, kogupindalaga 13,5 hektarit. Ehk memmest sai üleöö suurmaaomanik. Sisuliselt oli see aga kingitus, sest hind 22 821 krooni teeb 17 senti ruutmeetri kohta.

Pärast esimese vihje saamist, et miski selles loos on väga mäda, küsis Pealtnägija teabenõudega Pärnu maa-ametist koopiad maaüksuse paberitest. Sealt selgub paraku, et viletsa tervisega proua nimel loodud erastamistoimik kubiseb võltsingutest ehk jõhkralt öeldes - temast tehti tankist. Juba esimene paber ja kogu protsessi alus ehk erastamisavaldus on kahtlane.

Samuti on vale, et ligi 50 aastat Audrus elanud naise aadressiks märgiti korter selles Viljandi majas, millega tal pole mingit seost.

Ka korteri õigele omanikule tuleb uudis, et tema koju on paberil keegi võõras sokutatud, šokina.

Huvitav nüanss on see, et Riia mnt 36, mitte korteris 2 aga korteris 21 elab Tarmo Arak. Ja Tarmo Arak ilmus Audrusse ligemale 10 aastat hiljem, seega jääb selgusetuks kuidas sai vanamemm 97. aastal panna avaldusse sellise aadressi.

Aga see on alles esimene vale selles ahelas. Veel olulisem on, et maatükk erastati vanamemmele seaduseparagrahvi alusel, mis ütleb, et tegu peab olema põllumajandustootjaga. Selle tõestuseks on toimikus täpselt kolm müügiarvet. Neist nähtub nagu oleks Anna Gute müünud kokku ligi tonni kartulit kohalikule põhikoolile ja kauplusele.

Vallavanema roll tundub seda kahtlasem, et Gute kartulitehingud sõlmiti asutustega, millel on mõlemal temaga seos - kohalikku poodi juhib vallavanem Talisoo elukaaslane ja kool on teadagi valla asutus.

Jõõpre põhikooli direktor Mati Sutt kinnitab, et pole Anna Gutet iial näinud. Vanaproua nimel tõi kartulid ja sai volituse alusel raha keegi teine. Kõik viitab, et Gutele loodi põllumajandustootja taust kunstlikult.

Nii totrad ja tühised kui need kartulimüügi paberid ka ei tundu, siis just need dokumendid said otsustavaks, et selle lobudiku külge poogiti kõik see maa.

Salapärase Araku tausta uurides paljstab kohturegister, et tegu on politsei vana tuttavaga, kes on silma paistnud peamiselt varguste ja roolijoomarlusega. 25-aastasel Arakul on vähemasti kolm kriminaal- ja viis halduskaristust.

Sel esmaspäeval tuli vallavanem lagedale üllatava versiooniga. Tema sõnul erastati maa küll Anna Gutele, aga tegelikult oli plaan, et see läheb jagamisele kõigi 17 lauda ajaloolise kasutaja vahel. See pidi olema neile pisike üllatus.

Kinnisvarakröösuseks tehtud Anna igapäevaselt luksuses ei püherda ning ainus, mida ta tahtis, oli laudalobudikust lahti saada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles