Lõpukirjandit kirjutatakse tänavu esmaspäeval

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küpsuskirjandi kirjutamine.
Küpsuskirjandi kirjutamine. Foto: Raigo Pajula

Sel aastal toimub esimest korda gümnaasiumi eesti keele riigieksam esmaspäeval, mis seab koolidele ülesandeks tagada abiturientide jaoks tavalise koolipäeva ajal mitmetunnine vaikne oaas.

Traditsiooniliselt on lõpuklassid kirjandit kirjutanud ikka laupäeviti. Suur osa Eestist kuulab siis raadiost haridusministri tervitust ning eksamiteemasid, et seejärel nende järgi kirjutamise võimalikkuse üle debateerida ning abiturientidele kaasa elada.

Riikliku eksamikeskuse eksamikorralduse osakonna juhataja Andres Ääremaa ütles, et ettepaneku kirjandit mitte laupäevasel päeval kirjutada tegi mullu emakeeleõpetajate selts.

«Reeglina on eesti keele eksamitega seotud emakeeleõpetajad, kes peavad sel ajal ka koolis olema. Koolidel tekkis aga probleeme nädalavahetuse lisatundide tasustamisega,» selgitas ta. Ääremaa arvas, et lisaajendiks oli see, et möödunud aastal sattus ka põhikooliõpilaste eksam laupäevale.

Koos haridusministeeriumiga ning nii õpetajate liidu kui koolijuhtide ühenduse nõusolekul otsustatigi sel aastal määrata kirjandikirjutamise päev tööpäevale.

Varem samuti laupäeviti toimunud inglise keele eksam toimub samamoodi esmaspäevasel päeval.

Ääremaa tõdes, et sel otsusel on kaks külge - ühelt poolt ei anna tööpäeval eksami korraldamine õpetajatele lisatööd ega koolidele muret lisatundide hüvitamise pärast. «Teisalt on kindlasti koolidel rohkem tegemist, et eksamiks sobilikke tingimusi kehtestada,» sõnas ta.

Ääremaa arvas, et väikestes koolides on seda tõenäoliselt lihtsam korraldada. Ent ta tõi positiivse näite sellest, kuidas ka siin saavad koolid koostööd teha: nimelt viivad tavaliselt kooliastumiseks ühiskatseid korraldavad kolm Tallinna kesklinna kooli – GAG, Inglise kolledž ja reaalkool - sel korral ka lõpuklasside kirjandi ühiselt läbi.

Kolme kooli abituriendid kogunevad sel päeval reaalkooli, nii et kahe kooli töögraafikut eksami toimumine ei sega. Reaalkoolist öeldi Postimees.ee’le, et samal päeval on teistele õpilastele kavandatud väga erinevaid tegevusi – näiteks 11. klasside õpilased kaitsevad oma uurimistöid, osa käib muuseumides, osale toimub esmaabikursus.

Tallinna Mustamäe gümnaasium sulgeb ühe korrusetiiva, kuhu jäävad kirjandikirjutajate jaoks klassiruumid, selle kõrval ka tualetid. Ülejäänud koolirahvas eksami ajal sinna koridori ei pääse.

Järgmist aastat ei tea

Igal aastal kinnitab haridusminister eksamikuupäevad järgmiseks aastaks.

«Järgmise aasta eksamigraafik on veel koostamisel, midagi lubada ei oska, ootame enne tänavuse kohta koolidelt tagasisidet. Esialgu on tagasisidet antud väga tagasihoidlikult,» sõnas Ääremaa.

Riiklike eksamite tänavused ajad:
Eesti keel teise keelena (kirjalik) - 18. aprill
Eesti keel teise keelena (suuline) - 18. - 21. aprill
Eesti keel (kirjand) - 25. aprill
Vene keel (kirjand) - 25. aprill
Ühiskonnaõpetus (kirjalik) - 29. aprill
Inglise keel võõrkeelena (kirjalik)- 3. mai
Inglise keel võõrkeelena (suuline) - 4. - 6. mai, 9. -10. mai
Matemaatika (kirjalik) - 13. mai
Saksa keel võõrkeelena (kirjalik) - 17. mai
Saksa keel võõrkeelena (suuline) - 18.-19. mai
Vene keel võõrkeelena (kirjalik) -17. mai
Vene keel võõrkeelena (suuline) - 18.-19. mai
Prantsuse keel võõrkeelena (kirjalik) - 17. mai
Prantsuse keel võõrkeelena (suuline) - 18.-19. mai
Bioloogia (kirjalik) - 24. mai
Ajalugu (kirjalik) - 30. mai
Geograafia (kirjalik) - 3. juuni
Keemia (kirjalik) - 7. juuni
Füüsika (kirjalik) - 13. juuni

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles