Röövpüüdjad käivad kudevaid kalu noolimas

Madis Filippov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahing on julm püügiriist, millega tekitatud vigastustesse surevad needki kalad, keda kätte ei saada.
Ahing on julm püügiriist, millega tekitatud vigastustesse surevad needki kalad, keda kätte ei saada. Foto: Keskkonnainspektsioon

Kuigi praegu on kalade kudemisaeg ning näiteks haugi ei tohiks püüda 15. maini, on keskkonnainspektorid Pärnumaal saanud kätte nii kalamehi koos ahingutega kui ka ahinguid ilma meesteta.



«Kevadine kudemisaeg on alanud ja see meelitab ka röövpüüdjaid veekogudele,» tõdes keskkonnainspektsiooni Lääne regiooni peainspektor-nõunik Enn Keeman. «Kohtades, kus haugid luhtadel kudemas käivad, on püügisurve eriti tuntav.»

Sel nädalal on inspektorid tabanud mitu ahinguga püüdjat. Näiteks Pärnumaal tabati paari päevaga neli meest ja leiti üks ahing. «Üks mees jooksis eest ära, aga et minema saada, pidi ahingu maha viskama,» selgitas Keeman.

Ahinguga röövpüüdjad ilmuvad tavaliselt välja pealelõunasel ajal, kui päike on juba kõrgel, sest päike meelitab kalad ojadesse luhtade peale, kus nad koevad. Ahinguga aga ei tohi püüda ka väljaspool keeluaega.

Kuigi haugipüük on praegu täiesti keelatud, üritatakse luhtadel püüda isegi võrkudega. «Täna hommikul just võtsin kolm hauge täis võrku välja ja eile saime kaks võrku,» rääkis Keeman eile.

Pärnumaal olevat haugirikas piirkond Tõstamaa ja Varbla vaheline ala. Magus paik olevat Küti jõgi, kuna see on madal ja rohuse põhjaga, mis haugidele meeldib. Neljast Pärnumaal tabatud ahingumehest kaks peetigi kinni Küti ojal ja kaks Paatsalus ühe kraavi ääres.

«Luhtadel kõndides on näha, et kala on tõepoolest palju. Püügihuvilistele on ahvatlus suur,» lausus Keeman, kelle sõnul on inspektoritel praegu röövpüüdjate pärast igal pool kiire aeg.

Keeman rääkis, et kudemisajal püüdjatele ja ahingumeestele määratakse karmim karistus, lisaks nõutakse sisse kahjutasu.

«See (ahinguga püüdmine – toim) on ikkagi julmal viisil tapmine,» põhjendas ta. «Näiteks Küti jõe suudmel leidsime haugid, mis on ahinguga läbi rammitud ja ära surnud.» Need kalad lähevad lihtsalt hävitamisele, kuna neid ei saavat ka müüa.

Keeman pani kalameestele südamele, et kuigi kudealadele kogunevad kalad on püüdjale ahvatlev saak, peaks iga vähegi hooliv kalastaja laskma kaladel rahulikult ära kudeda, et ka edaspidi oleks põhjust kalavetele minna.

Keskkonnainspektsiooni avalike suhete nõunik Leili Tuul ütles, et seoses kalade kudeajaga tugevdatakse kalapüügijärelevalvet igal pool, ning kui vaja, valvatakse veekogude ääres ööpäev läbi.

Nädalasi 24-tunniseid valveid on varasematel aastatel korraldatud näiteks Värska veekogudel, kus röövpüüdjaid ahvatleb latikas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles