Läbirännul haned teevad põllumeestele hiigelkahju

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hani
Hani Foto: SCANPIX

Kevadise rändega on orasepõldudele keha kinnitama jõudnud põllumeeste suur vaenlane hani ja mullu maksis riik hanekahjustuste hüvitiseks põlduritele 1,115 miljonit krooni, kuid see on vaid kümnendik tegelikust kahjust.

«Meie kandis ulatub hanede tekitatud kahju ühe tootja kohta sadadesse tuhandetesse kroonidesse,» kurtis Tartumaa teraviljakasvataja Juhan Ojamaa, kirjutas Õhtuleht. «Olen proovinud koertega hirmutada, aga enne väsib koer ära, kui haned põllult minema lendavad.»

Siiani kompenseeris riik hanede tekitatud kahju põllumehele maksimaalselt 40 000 krooniga ja tänavusest alates makstakse 50 000 krooni, kuid Ojamaa sõnul oli tema kahju eelmisel aastal ligikaudu 300 000 krooni.

Keskkonnaametis lindude vaatlemisega tegeleva Jaak Tammekännu sõnul on lindude ränne tänavu üpris tavapärane, kuigi selle algus külma ilma tõttu paari nädala võrra hilines ning Pärnumaal Audru poldril loetles Tammekänd viimati üle 9000 hane, umbes sama palju kui eelmistel aastatel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles