Endine kriisilahendaja ei pea lunaraha maksmist õigeks

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liibanonis röövitud Eesti matkajatest maha jäetud jalgrattad Zahle politseimajas.
Liibanonis röövitud Eesti matkajatest maha jäetud jalgrattad Zahle politseimajas. Foto: Raigo Pajula

Briti politsei Scotland Yardi endine pantvangiläbirääkija ja koolitaja Richard Mullender rääkis ETV saates «Pealtnägija», et röövijatele lunaraha maksmine oleks viga, kuid keegi ei saa keelata röövitute peredel lunaraha maksta.

Mullender tunnistas, et ametlik poliitika pantvangidraamades on selline, et valitsused lunaraha ei maksa. «Kui pere tahab maksta, keegi ei takista neid. Keegi ei ütle – te ei tohi maksta. Aga ma arvan, et ükski valitsus ei peaks maksma. Kõlab tõesti külmalt, aga tegelikult see pole seda,» ütles Mullender, vahendas ERR Uudised.

«Kui nad maksavad sinu eest, siis muutun mina sihtmärgiks. Kui oled ühe eest maksnud, siis avab valitsus tegelikult ukse, et kõigi eest makstakse ja kõiki röövitakse,» nentis Mullender.

Liibanonis röövitud eestlaste kohta ütles Mullender, et tema esimene mõte oli seda kuuldes see, et kui oleks teatud, et nad on eestlased, poleks neid röövitud. «Võib-olla otsisid nad ainult läänemaalasi ja nad juhtusid lihtsalt olema vales kohas valel ajal,» arvas Mullender.

Samas usub endine kriisilahendaja, et Eesti poisid on elus ja terved ning nende koju toomise nimel töötavad tõelised profid.

«Ärge unustage, et inimesed töötavad tõesti kõvasti, et seda probleemi lahendada. Seda ma ütlen peredele. Mõnikord jääb peredele mulje, et midagi ei toimu. Aga toimub väga palju! Lihtsalt sellest ei saa rääkida. On olemas inimesed, kes püüavad meeleheitlikult teie armastatuid kätte saada. Ja see on fakt. Ärge kaotage lootust,» ütles Mullender.

2007. aastal pensionile jäänud Richard Mullender teenis Scotland Yardis 30 aastat ning sellest viimased viis pantvangi ja kriisiläbirääkimise üksuses läbirääkijana. Ta on tegelenud nii katuseserval kõõlunud enesetapjate kui inimesi röövinud terroristidega ehk osalenud umbes 50 kriisi lahendamises kodumaal ning 10 kriisi lahendamisel mujal.

«Kodumaiste juhtumite puhul oled sa üldjuhul nende ees ja suhtled nendega üks-ühele. Rahvusvahelistega on palju suurem poliitiline pakett, mis toimub. Sa oled palju väiksem mutter palju suuremas mängus,» märkis Mullender.

Täna jõudis internetti video, kus röövitud eestlased paluvad end kõigi vahenditega aidata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles