Arstide süül sureb Eestis aastas 1500 inimest?

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuigi ametliku statistika järgi suri Eestis viimase 13 aasta jooksul meditsiinilise vea tagajärjel 151 inimest, võib Euroopa statistikale tuginedes nentida, et meditsiinivead tapavad aastas 1500 inimest.

Nii väidab Pärnu haigla kvaliteedijuht ja Eesti mitme tervishoiupoliitikadokumendi kaasautor Teele Orgse oma magistritöös, mida ta Tartu Ülikoolis mullu sügisel kaitses, kirjutas Õhtuleht.

Ülikooli kodulehel kõigile kättesaadavas magistritöös on kirjas ka teine, samuti Euroopa statistikale tuginev ehmatav arv: igal aastal saab ravivigu omal nahal tunda 12 000 inimest.

Perearstide seltsi juhatuse liikme, Järveotsa perearstikeskuse perearsti Diana Ingeraineni sõnul on varasemate aastate statistika kohaselt valediagnooside arv püsinud üheksa protsendi piires ning Eesti ei ole teistest riikidest erinev. «Ka on teada, et arstlik viga on tervishoiu lahutamatu osa, aga mitte üle ühe-kahe protsendi tegevusest. Kõlab nukralt, kuid vigadest õpitakse,» lausus Ingerainen, rõhutades, et ka arst on inimene, ja nende vead ei ole tahtlikud.

Eesti Arstide Liidu presidendi Andrus Mäesalu sõnul on magistritöös esitatud arvud ekstrapolatsioon teiste riikide andmetest, välja rebitud kontekstist ehk magistritöö hüpoteesist ega oma Eesti olukorraga reaalset seost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles