Noor maavanem võitleb kombelõtvusega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Sibul
Priit Sibul Foto: Heino Käos / Valgamaalane

Põlva maavanem, Isamaa ja Res Publica Liidu all tegutsenud Noorte Konservatiivide üks liidreid Priit Sibul tunnistab, et tema ideaal on abordivaba ühiskond. Aborte ja sugulisel teel levivaid haigusi oleks tema väitel vähem, kui inimesed saaksid lahti kombelõtvusest.



Teatasite hiljuti Noorte Konservatiivide nimel tehtud avalduses, et olete «põhimõtteliselt abortide vastu, sest iga sündimata laps on kaotus Eestile». Miks te sellisel seisukohal olete?


Me ei ole põhimõtteliselt abortide, vaid valikabortide vastu.


Vaadata tuleb laiemalt seksuaal- ja eriti noorte seksuaalkäitumist, millega on seotud nii abort kui igasugused haigused. Kombelõtvusel võivad olla kohutavad tagajärjed. Minu arvates ei peaks mõtlema nii, et – oih, ma jäin rasedaks, vaid et – oih, miks ma voodisse sattusin. «Oih» peaks tulema enne rasestumist.


Teie eesmärk on lõpetada abortide kinnimaksmine maksumaksja kulul. Kas te ei taha siit edasi astuda järgmist sammu ja taotleda abortide keelustamist?


Selles kontekstis ei ole keelustamisel mõtet. Minu ideaal on see, et me jõuaksime ühel päeval selleni, et aborte ei tehta. Keelamisel pole mõtet.


Seaduse tasemel keelamine ei tee olukorda paremaks. Selles olen ma küll veendunud. Me peame oma mõttemalle muutma. Seda võib arutada siis, kui enam aborte ei tehta. Praegu me pole selleks kahjuks valmis.


Kas te ei karda, et rahastamise lõpetamise korral hakkavad kõhna rahakotiga naised tegema nurgataguseid aborte, mis seab nende tervise ja ka elu suurde ohtu?


Seda küsimust ei saa niipidi esitada. Pereplaneerimise, laste saamise ja adopteerimisega on niigi palju probleeme. Küsimus on ka selles, kas ja kui palju need naised saavad aru, mida nad sel hetkel teevad.


Ühiskonnas tolereeritakse veel ka suhtumist, et lahenda see probleem ära – tee aborti. Minu jaoks on need liiga lihtsad valikud. Ei tohi olla nii, et hetkeajendil saab minna ja probleemi piltlikult öeldes lahendada.


Kas te siin meeste rolli ei näe? Kas vastutus ei peaks olema võrdselt jagatud?


Suuresti on see meeste ja ühiskonna poolt naistele peale surutud arusaam, et mine, lahenda probleem ära.


Meestel on jube lihtne nii öelda, sest praeguste seaduste ja määruste alusel saab rääkida justkui sellest, et rasedus on haigus, ja üks võimalikke ravimeid on abort. See on ju haigekassa erinevates nimekirjades konkreetse hinnaga teenus, mida kompenseeritakse.


Maavanemana olete riigi käepikendus. Kas on ikka kohane, et kõrge riigiametnik esineb nii radikaalsete seisukohtadega?


Olen Eesti Vabariigi kodanik nagu teiegi. Kui näen midagi, mis on vastuolus minu mõtete ja arusaamadega, siis ma seda ka ütlen. Kas ametikoht või kuhugi kuulumine peab mult võtma õiguse suu avada?


Kindlasti ei väljenda ma Eesti riigi seisukohta maavanemana. Olen ka noorteorganisatsiooni esindaja. Maavanemate ringis pole me tõesti selle küsimusega kunagi tegelenud ja tõenäoliselt ka ei hakka. Võib-olla nüüd keegi kolleegidest küsib.


Kas teil endal on pere ja lapsed?


Mul on kaheaastane tütar ja lähinädalatel peaks sündima teine laps.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles