USA politoloogid: Obama võit oleks ka Eesti oma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama
Barack Obama Foto: AFP / Scanpix

Pingestunud Vene-USA poliitiliste suhete taustal oleks Eestile kasulikum, kui USA 56. presidendivalimised võidaks demokraat Barack Obama, ütleb Ida-Euroopat uuriv politoloog David Ost.


USA Hobart and William Smith Colleges’i politoloogiaprofessori David Osti sõnul näeb Obama Venemaad realistlikumas valguses kui konservatiiv John McCain ning sellest tulenevalt tajub ka ohtu, mida Venemaa oma naaberriikidele kujutab.


Ost lisas, et Eesti lõikaks suuremat kasu sellest, kui presidendiks saaks Obama, sest tema oskab edukamalt pingeid mahendada ning tulemusrikkamalt Venemaaga suhelda.


Koostöö, mitte konflikt


Tallinna Ülikooli politoloogiaprofessor Georg Sootla ütles, et aastakümnete jooksul on demokraadid ja vabariiklased kasutanud suhetes Venemaaga erinevat keelt – demokraadid on rõhutanud pigem koostöövajadust, vabariiklased aga vastandumist. Eestile ei ole kasulik USA ja Venemaa terav vastandumine, sest sellisel juhul asuks Eesti suurema konflikti eesliinil, mis seaks meid ohtu, ütles Sootla.


Sisuliselt on mõlemad kandidaadid Venemaa suhtes ühesugusel arvamusel, erinevus on pigem retooriline ja on mõeldud peamiselt oma valijatele, lisas Sootla. «Eesti seisukohalt ei saa aga alahinnata ka retoorika tähtsust, sest see mõjutab otseselt Eesti ja Venemaa suhteid,» ütles Sootla.


Ka USA Charlestoni Ülikooli politoloogiaprofessori David Gillespie sõnul tuleks Eestile kasuks see, kui 4. novembril toimuvatel valimistel võidaks diplomaatilisem Obama.


McCaini kohta ütles Gillespie, et ta jätkab osaliselt Georg W. Bushi poliitikat, mida peamiselt iseloomustab diplomaatia eiramine ja Ameerika ülemvõimu kasutamine ülejäänud maailmaga suheldes. Ent ta lisas, et McCain on välispoliitikas Bushist võimekam ning teda peetakse ka Obamast tugevamaks.


Vietnami sõjast alates pole Ameerikat ülejäänud maailmas nii negatiivses valguses nähtud nagu nüüd, ütles Gillespie. Ta lisas, et Obama kõrget reputatsiooni võõrsil on märganud ka USA valijaskond. «Obamas näevad ameeriklased igati teretulnud muutuste toojat,» ütles Gillespie.


Kes tuleks appi


Mitu aastat Eestis Tartu Ülikooli psühholoogiainstituudis töötanud USA Beloiti Ülikooli psühholoogiaprofessori Larry White’i sõnul oleks Eestile parem, kui valimistel võidaks mustvalgema maailmapildiga McCain, kes oleks Vene-Eesti konfliktis Eesti poolel lihtsalt selleks, et vastanduda Venemaale.


Samas arvas ta, et Eestil polegi vahet, kumb võidab, sest sõnades toetaksid mõlemad, tegudeni ei jõuaks aga kumbki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles