Lapsed hooletusse jätnud vanemaid saab karistada mitme paragrahvi abil

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Väärkohtlemise korral saab lisaks laste eraldamisele perest vanemaid olenevalt süü raskusastmest karistada ka trahvi või pikaaegse vangistusega.

Kuna eile avalikuks tulnud nelja väikelapse julma väärkohtlemise osas käib kriminaalmenetlus, ei saa justiitsministeerium selle juhtumi osas hinnanguid anda.

Küll aga tõi ministeeriumi pressiesindaja Priit Talv välja paragrahvid, mille alusel on võimalik vanemaid laste väärkohtlemise eest karistada.

Näiteks väikelapse pikaks ajaks järelevalveta jätmist saab karistusseadustiku paragrahvi 123 järgi käsitleda kui teise inimese eluohtlikku või tema tervist raskelt kahjustada võivasse olukorda asetamist ja selline tegu on karistatav kuni kolmeaastase vangistusega.

Kui lapse järelevalveta jätmise tagajärjel tekib tal raske tervisekahjustus, siis võib seda käsitleda ka raske tervisekahjustuse tahtliku tekitamisena paragrahvi 118 järgi või raske tervisekahjustuse tekitamisena ettevaatamatusest paragrahvi 119 järgi.

«Olgu öeldud, et raske tervisekahjustusena on lisaks kehalise haiguse tekitamisele käsitletav ka näiteks raske psüühikahäire tekitamine,» lisas Talv.

Teisele inimesele raske tervisekahjustuse tekitamise eest saab inimest karistada 4-12-aastase vangistusega.

Ettevaatamatuse tõttu teisele inimesele raske tervisekahjustuse tekitamise eest saab karistada rahalise karistusega või kuni üheaastase vangistusega, kui aga kahju on tekitatud mitmele inimesele, siis kuni kolmeaastase vangistusega.

Sõltuvalt juhtumi asjaoludest võib karistuse määramisel lisaks nimetatud paragrahvidele Talve sõnul kõne alla tulla ka kehalise väärkohtlemise ( §121) või piinamise (§122) koosseisude kohaldamine.

Kehalise väärkohtlemise ehk teise inimese löömise, peksmise või muul moel valu tekitamise eest saab inimest karistada rahalise karistusega või kuni viieaastase vangistusega.

Teise inimese piinamise ehk järjepideva või suurt valu põhjustanud kehalise väärkohtlemise eest saab piinajat karistada kas rahalise karistuse või kuni viieaastase vangistusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles