Tagasihoidlik Gaddafi telgib Moskvas

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile kohtus Liibüa liider Muammar Gaddafi Venemaa presidendi Dmit­ri Medvedeviga.
Eile kohtus Liibüa liider Muammar Gaddafi Venemaa presidendi Dmit­ri Medvedeviga. Foto: Reuters/ScanPix

Vanad ajad on tagasi, võis Vene meedia kirjutada, sest Moskvat külastav Liibüa liider Muammar al-Gaddafi käis seal viimati külma sõja päevadel.


Rohkem kui Liibüa juhi visiidi sisuline pool tekitas enne selle toimumist välispressis ja venelastes endis elevust Gaddafi  soov võtta külalisi vastu vana hea Liibüa kombe kohaselt (Moskva puhul siiski köetavas) beduiinitelgis.


Ühelt poolt rõhutab telk muidugi kõrge külalise lihtsast päritolu, kuid teisalt on see tagasihoidlik soov protokolliametnikele üle maailma teinud suuremat peavalu kui parim sviit kallis hotellis. Eile teatasid Venemaa protokolli- ja turvateenistused, et Gaddafi telk seatakse üles Kremli juures asuvas pargis.


Peavalu võõrustajatele


Liibüa revolutsioonijuhi ekstravagantsed võõrustamissoovid on peavalu tekitanud ka teistes Euroopa pealinnades. Nii kirjutas ajaleht Financial Times sel nädalal rõõmuga sellest, kuidas Ühendkuningriigi peaminister Gordon Brown võttis tagasi Gad­dafi kutse võtta osa naftakonverentsist, sest seda peetakse plaanitust madalamal tasemel.


See säästab nimelt ametnikke ka logistilisest peavalust. Kuid 2007. aastal pidid prantslased telgile lahenduse leidma – mullu detsembris seati naissoost ihukaitsjaid eelistava liibüalase telk üles Elysee palee vastas asuva hotelli pargis. Ülejäänud kõrged külalised elasid hotellis.


Hoolimata külma ilmaga telkimise ohtudest kulutab Gaddafi eelinfo kohaselt Moskvas suurema osa ajast siiski relvatehingutest ja veidi liivajooksnud kahe riigi koostööst rääkides.


Kaks nädalat tagasi kirjutas ärileht Vedomosti, et terve nädalavahetuse kestva Gaddafi visiidi üheks eesmärgiks võiks olla näiteks Vene hävitajate ja tankide võimalik ost Liibüa relvajõududele. Samuti kõlas ajalehes Kommersant arvamus, et Gaddafi soovib pakkuda Venemaale võimalust Vahemere äärde oma mereväebaas rajada.

 
Lisaks võib riigijuhtide kohtumisel juttu tulla rahumeelsest koostööst tuumaenergeetika arendamisel.
Tripoli allikad lükkasid kuuldused suurte relvatehingute sõlmimisest siiski ümber, kuna aeg polevat küps, vahendas Briti meediakanal BBC.


Putini rahulolematus


BBC tsiteeris ka Kommersanti, mille väitel pole praegune peaminister Vladimir Putin rahul tempoga, millega Vene-Liibüa suhted on pärast Putini enda Liibüa-visiiti edasi läinud. Liibüa pole sõlmitud energeetikakokkuleppeid kuigi tõsiselt võtnud ning keeldus ka gaasi-OPECi loomisest Venemaa ja Katariga, vahendas uudisteagentuur AFP. Nüüd soovitakse riikidevahelisi suhteid tagant torkida.


Viimati käis vahepealsetel aastatel rahvusvaheliseks paariaks kuulutatud Liibüa liider Moskvas aastal 1985, kui seal asus veel Nõukogude Liidu pealinn.


2003. aastast hakkas Liibüa rahvusvaheliselt avanema, kuulutades kadu massihävitusrelvadele ning tunnistades süüd 1988. aasta Lockerbie lennukatastroofis, kirjutas AFP.


Vene välisministeerium andis enne visiiti ka teada, et Liibüa ja Venemaa jagavad ühist seisukohta multipolaarse maailma tähtsuse osas, mis tähendab Kremli kõnepruugis vastuseisu USA mõjujõule, kirjutas uudisteagentuur AFP.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles