Kõrge lennuga politseinik hindab nii luulet kui ka muusikat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Munder meest ei riku – 18 aastat igapäevast tööd kurjategijate taltsutamisel ei ole juhtivkonstaabel Kert Kotka               käitumist nüristanud. Sama spontaanselt, kui tuli otsus värsitaktis avaldusele luuleline vastus saata, poseeris ta Lõuna politseiprefektuuri peamajas fotograafile.
Munder meest ei riku – 18 aastat igapäevast tööd kurjategijate taltsutamisel ei ole juhtivkonstaabel Kert Kotka käitumist nüristanud. Sama spontaanselt, kui tuli otsus värsitaktis avaldusele luuleline vastus saata, poseeris ta Lõuna politseiprefektuuri peamajas fotograafile. Foto: Sille Annuk

Kes on kodaniku värsimõõdus telefonivarguse avaldusele luulevormis andeka vastuse treinud Tartu politsei juhtivkonstaabel Kert Kotkas? Selgub, et paljude üllatavate annetega mees, kirjutab Dagne Hanschmidt.

«Ma olin teda juba aastaid tundnud ja teadsin kogu aeg, et ta on Vanemuise teatri sümfooniaorkestri pillimees, kui järsku teada sain, et ta on põhikohaga hoopis politseinik,» jutustab harrastuslendur Tõnis Lepp.

Kotkaga tutvus Lepp aga hoopis Põlvamaal Ridali lennuklubis, kus luuleoskustega konstaabel lennutegevust juhatab ning soovijaid väike- ja purilennukitega lendama õpetab.

36-aastasest Kert Kotkast sai möödunud nädalal vaieldamatult kõige positiivsem kuulsus. Tema luulevormis vastus tudengineiu Maris Mäe värsimõõdus telefonivarguse avaldusele, mille avaldas möödunudneljapäevane Postimees, sai nädala kõige loetavamaks looks ja tegi tuju heaks paarisajal tuhandel inimesel.

Luulepärandi täiendaja

Luuletused pälvisid internetis sadu kommentaare, mis olid eranditult positiivsed. See aga on eestlastest kommentaatorite üldist suhtumist arvestades midagi väga haruldast.

«See vastus oli väga kerdilik,» naerab Kotka hea sõber, Vanemuise sümfooniaorkestri muusik Margus Tammemägi. Kaaslased-naljahambad Ridali lennuklubist, kes värsivormimist ka ise ära ei põlga, ristisid Kotka seepeale rahvusliku luulepärandi täiendajaks.

Juba palju aastaid on Kotkas kurjategijate püüdmise kõrval sümfooniaorkestri koosseisus trummi mänginud pea kõigis muusikaetendustes, mis Vanemuises laval on olnud. Teiste hulgas «Toscas», «Traviatas», «Pähklipurejas», «Rigolettos» ning eelmisel nädalal lavale tulnud «Savoy ballis». «Väga hea mängija on,» hindab Tammemägi.

Lepp märgib, et Kotkas on lühidalt öeldes ebatraditsiooniline. Kui politseinikest on inimestel kujunenud teatud stereotüüpne arvamus, et tegemist on rangete ja tõsiste ametnikega, siis mõttekaaslane Kotkas on muheda huumoriga ja üdini positiivne.

«Aga politseitöö ja korraarmastus lööb tal igal pool välja,» muigab Tammemägi ja räägib loo, kuidas ta kord etendusel pidi kulminatsioonikohas gongi lööma, kuid unustas. Kotkas sellist korratust taluda ei suutnud, hüppas oma kohalt püsti ja lõi ise ära.

Kuigi Kotkas on pullivend, kes lõbustustest ära ei ütle, paneb ta enda ja kaaslaste jaoks siiski alati piirid maha, kust edasi minna ei tohi, märgib Ridali lennuklubi juhataja Einar Viin. Karjuma ei hakka ta Viini sõnul kunagi, aga ütleb konkreetselt: «Ei, mehed, niimoodi me kindlasti ei tee, nii ei lähe. Ja punkt.»

Nalja viskamast aga politseinikuvorm ei takista. Nii näiteks jutustavad lennuklubi ülestähendused, kuidas Kotkas (keda lendurid Majoriks kutsuvad) kord Antsla laadapäeval lennuhuvilisi pilvede alla sõidutas.

Vestlus sokiga

Päev hakkas juba õhtusse veerema ja mitmed lennud olid seljataga, kui lennuklubi teine piloot küsis reisijate juuresolekul Kotkalt, kas ta viitsib ehk veel mõned sõidud teha.

Kotkas tõmbas aga paremasse kätte valge soki, just nagu piloot Murdock seriaalis «A-rühm», ning teatas rahvale: «Sorry, I must talk to my sock», asudes oma sokis käega elavalt lobisema. Reisijate nõutuse tõttu pidi tookord lende jätkama teine lendur.

Kotka ülemus Lõuna politseiprefektuuris ülemkomissar Indrek Koemets nimetab alluvat mitmetähenduslikult kõige kõrgema lennuga meheks politseis. «Ega ma ei tea ühtegi teist lendavat politseinikku,» muigab Koemets. «Ja kahtlemata on ta üks esirinnas olev politseinik.»

Juhtivkonstaabel Kotkas ise on ootamatust ja soovimatust tähelepanust pisut segaduses. «Olen seisukohal, et ma sellist tähelepanu ei vääri,» märgib ta, lisades, et tal on ka palju puudusi, näiteks pidev hilinemine igale poole. («Minuga kohtumisel tuleb kellaajale mingi koefitsient otsa panna.»)

Meelsamini kui iseendast räägib ta peretütardest («Vanem, kes on pruudieas, noorem, kes tähti ja numbreid teab peast!»), neljakuusest pojast («Jaanipäeva laps!»), lendamisest ja trummimängust («Ma olen sümfooniaorkestriga pisut seotud…»).

Asjaolu tõttu, et Kotka luuleline vastus kodanikule kaudseid teid mööda kogemata kombel ajakirjandusse sattus, võib ehk varsti raamatukauplustest leida ka poeetilise politseiniku luuleraamatu. Nimelt võttis Postimehega ühendust tuntud luuletaja Ave Alavainu, kes pakub andekale mehele luulekogu avaldamiseks nõu ja abi.

Kert Kotkas

•    Lõuna politseiprefektuuri juhtivinspektor
•    Politseis töötanud 18 aastat
•    Ridali lennuklubi lennutegevuse juhataja ning mootor- ja purilennu instruktor
•    Õigus juhtida purilennukeid Wilga, Morane, Cessna, Piper jm tüüpi alla 2000 kg stardimassiga väikelennukeid ning teise piloodina lennukit An-2
•    Vanemuise sümfooniaorkestri trummar
•    Abikaasa Aita Ambos töötab politseis vanemkonstaablina, praegu väikese lapsega kodune
•    Kolm last: Diana (17), Kertu Katriin (4) ja Koit Markus (4 kuud)
•    Teeb karikatuure ja maalib, tema tööd on olnud näitusel Vanemuise teatri fuajees
•    On kirjutanud lennundusõpikuid
•    Ajaviiteks luuletab; tema poeem, mille abikaasa luulevõistlusele saatis, sai esikoha ja avaldati luuleliidu almanahhis

Autasud

Kert Kotkas on politseinikuna saanud üle 30 autasu, sealhulgas:
•    2008 Kaitseliidu eriklassi teenetemedali (Kaitseliidu lennukiga metsapõlengu kustutamisel osalemise eest)
•    2008 mentori aumärgi (antakse olulise panuse eest politsei koolituse edendamisel)
•    2007 justiitsministri tänukirja kriminoloogia- ja karistusõigusalaste uurimistööde konkursil 3. koha saavutamise puhul (Sisekaitseakadeemia lõputöö õhusõidukis korda rikkuvate reisijate vastutuse küsimuses)
•    2006 politsei laskuri märgi (teenistuspüstolist laskmises politsei meisterlaskuri kvalifikatsiooni täitmise eest)
•    2006 teenistusmärgi «15 aastat laitmatut teenistust»
•    2006 Lõuna politseiprefektuuri teenetemärgi
•    2002 Tartu politseiprefektuurilt hinnalise kingituse
•    2001 medali «10 aastat taasloodud politseid»
•    2000 ja 2001 võistkondliku (koos Ivar Dubolazoviga) esikoha ja individuaalse teise koha Eesti politseikonstaablite kutsemeisterlikkuse võistlustel
Allikas: PM, politsei

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles