Rootsi minister: seadustades samasooliste suhted, muutuvad ka hoiakud

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erik Ullenhag.
Erik Ullenhag. Foto: SCANPIX

Ka Rootsis, kus samasooliste suhete regulatsiooniga on juba kaugele jõutud, tekitas seksuaalvähemuste partnerluse teema tuliseid diskussioone. Kuid kui parlament on juba samasooliste suhted seadustanud, on muutunud ka hoiakud ühiskonnas, julgustab Rootsi integratsiooniminister Erik Ullenhag.

«Seksuaalvähemuste õigused on esialgu väga vastuoluline teema, kuid kui need õigused on juba paigas, siis enamik on valmis neid aktsepteerima,» märkis Ullenhag tänasel seksuaalvähemuste ja sallivuse teemalisel konverentsil «Erinevus rikastab».

Ta tõdes, et paljudes riikides peetakse samasooliste partnerluse võimaldamist ohuks pereväärtustele. Ullenhag osutas ühele Ikea reklaamile, mida näidati Itaalias ja mis tekitas seal tõelise debati. Nimelt oli reklaamis kaks käest kinni hoidvat meest, kes tutvustasid uut Ikea perekaarti. Itaalias süüdistati Ikeat, mis tahtvat Rootsi homoimperialismi Itaaliasse tuua. «Sama debatt oli meil Rootsis 20 aastat tagasi – oli neid, kes leidsid, et kas homod ei võikski siis kappi jääda,» tõdes minister.

Tänaseks on Rootsis jõutud nii kaugele, et samasoolistele partneritele on antud õigus laps adopteerida (alates 2003. aastast) ning abielluda (2009. aastast). Juba 1995. aastal võimaldati samasooliste partnerlus. 2009. aastal tegi Rootsi kirik tollal erakordsena mõjunud otsuse, olles nõus samasooliste abielusid registreerima. Härnösandi piiskop Tuulikki Koivunen-Bylund ütles toona, et Rootsi kirik peab Jeesuse eeskujul olema homodega solidaarne ega peaks hoolima suhete katkemisest teiste kirikutega.

Samas toonitas Ullenhag, et Rootsis ei ole kõik sugugi ideaalne ning tuleb jätkata tööd seksuaalvähemuste õiguste tagamisel. «Peaksime pingutama, et noor inimene ei peaks kartma tagajärgi, kui ta on avastanud, et on homoseksuaalne,» osutas minister. «Tahaksime Euroopas näha sellist olukorda, kus kõik gei- ja lesbilised paarid võivad avalikult oma armastust välja näidata.»

Belgia näide

Ka Belgia on samasooliste suhete reguleerimisel olnud üks n-ö pioneere. Belgia oli teine riik pärast Hollandit, kes seadustas samasooliste abielud 2003. aastal.

«2003. aasta seadus ei kukkunud taevast sülle, vaid see oli pika protsessi tulemus,» tõdes Belgia suursaadik Eestis, Nicolaas Buyck. Suurem arutelu samasooliste suhete seadustamise üle Belgias algas 1990ndate aastate alguses.

Tema sõnul oli parteisid, kes ei soovinud selle küsimusega üldse tegeleda. Buyck pidas ühiskonnas debati algatamisel väga oluliseks poliitiliste juhtfiguuride soovi arutleda. «Sel ajahetkel ei olnud need teemad kuigi populaarsed, aga risk võeti,» märkis ta.

Samuti pidas Buyck tähtsaks seksuaalvähemuste liikumiste aktiivsust debati algatamisel.

Aastal 2009 sõlmiti Belgias 45 000 abielu, neist 1000 samasooliste inimeste vahel. Lahutati 32 000 abielu, neist 185 samasooliste abielu. Alates 2006. aastast on Belgia samasoolistel partneritel võimalik ka last adopteerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles