Kaitseministeerium ootab arvamusi uute laskeväljade valimisel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõva puhkeala
Nõva puhkeala Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Kaitseministeerium pikendab kahe nädala võrra tähtaega, mil saab esitada ettepanekuid ja kommentaare merele avatud laskeväljade keskkonnamõju strateegilise hindamise (KHS) aruandele.

Arendusprogrammiga otsib kaitseministeerium sobivaid uusi mereäärseid laskevälju, et parandada suurtükiväe, õhutõrjedivisjoni ja mereväe harjutamistingimusi.

Ekspertide abil kaardistatud võimalike asukohtadena on esialgu sõelale jäänud Aseri, Juminda, Letipea, Rutja, Kõpu, Nõva Ristinina, Liivanina ja Sõmeri. Nendest valitakse lõpuks välja sobivaimad kohad, kus hakatakse harjutusi läbi viima.

Internetis on hakatud juba koguma allkirju, et seista vastu Nõva Ristininale ja Liivaninale laskevälja tegemisele.

«On hea meel tõdeda, et oleme saanud nii palju tagasidet kohalikelt elanikelt,» ütles kaitseministeeriumi infrastruktuuri osakonna juhataja Nele Loorents. «Kohalike elanikega toimuvate arutelude käigus selgitatakse välja enim sobivad laskealad ja saadud tulemused on aluseks edasiste läbirääkimiste pidamisel omavalitsustes.»

«Kaitseministeerium soovib arvestada paljude kodanike arvamustega ning anda neile piisavalt aega seisukohtade kujundamiseks,» öeldakse ministeeriumi pressiteates.

Seetõttu pikendataksegi arendusprogrammi «Õhutõrje ja suurtükiväe (merele orienteeritud) laskmisvõimaluste ning mereväe väljaõppe läbiviimiseks võimalike asukohtade selgitamine» keskkonnamõjude strateegilise hindamise aruandele ettepanekute ja kommentaaride esitamise tähtaega kuni 5. detsembrini.

Arendusprogrammi tulemuseks peaks leitama parim variant pakutud kohtadest ning seejärel asutakse välja töötama konkreetseid ettepanekuid keskkonnamõjude leevendamiseks.

Kavandatavaid õppealasid kasutataks merele laskmiste harjutamiseks kokku kaheksal päeval aastas talveperioodil, teistel aegadel on harjutuspaikade ala kõigile avatud.

Aladele ehitataks ainsana vaatlustorn, muid hooneid sinna ei ehitata, samuti järgitakse väljaõppel kõiki ohutustehnika ja loodukaitse ettekirjutisi ning soovitusi, kinnitab ministeerium.

Saabuval esmaspäeval kell 18.30 toimub aruande avalik arutelu Nõva Seltsimajas ja kolmapäeval kell 14.00 kaitseministeeriumi suures saalis.

Varem on avalikud arutelud toimunud juba Hiiumaal Kõrgessaares ja Vihula vallas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles