Lauslumi takistas Virumaal operatiivsõidukeid

Toomas Herm
, Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiirabiauto.
Kiirabiauto. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Lumetorm tegi liikumise raskeks ka operatiivautodele ja nii pidi Rakvere kiirabi patsiendi kättesaamiseks sõitma viaduktile vastu Tapa kolleegidele, kelle sõiduk Rakvere viaduktist üles ei saanud.

Rakvere haigla peaarst Sirje Kiisküla rääkis, et pühapäeval, mil nädalavahetusel möllanud lumetorm kõige võimukam oli, sai kiirabi 15 väljakutset. Abivajajate juurde sõitmine oli teeolude tõttu väga raske, kirjutas Virumaa Teataja.

Ka ei saanud haiglasse patsienti toov Tapa kiirabiauto Rakvere viaduktist libeda tee tõttu üles ja nii sõitsid Rakvere meedikud Tapa kolleegidele viaduktile vastu, kus abivajaja teise autosse tõsteti.

Haigla peaarsti sõnul kulus halbade teeolude tõttu pühapäeval Rakverest Haljalasse sõiduks pool tundi. Tavaliselt läbib kiirabiauto selle viieteistkümne minutiga. «Poole kiiremini kindlasti,» ütles Kiisküla.

Autod pidevalt sõidus

«Väga hullumeelne päev ja öö oli,» meenutas Rakvere haigla kiirabi parameedik-autojuht Markel Pajupuu pühapäeva ja sellele järgnenud ööd. Midagi analoogset ta varasemast ajast ei mäletanud.

Pajupuu sõnul tundus, nagu oleks kilomeetri läbimisel maha sõidetud kümme kilomeetrit. «Enamik auru läks auto lükkamisele.» Lumevangi jäänud kiirabiauto aitasid paaril korral liikuma päästjad.

Lumetormi ajal ühe sõidu Tallinna teinud Pajupuu ütles teeolude kohta, et neid polnudki. «Nähtavus täitsa olematu.» Teede ääres olid suured bussid kinni jäänud. «Sõida nagu labürindis,» piltlikustas kiirabiauto sohver pühapäevast sõitu.

Pajupuu sõnas raadiosides kuuldule tuginedes, et päästeautod olid lumetormi ajal kiirabisõidukitest rohkem hõivatud.

Ida-Eesti päästekeskuse andmetel tegelesid päästjad pühapäeval ja sellele järgnenud ööl Lääne-Virumaal kolmekümne seitsme loodusjõudude põhjustatud juhtumiga. Neist 26 korral eemaldasid pritsimehed tormituultes teele kukkunud puu ja 11 korral aidati lumme kinni jäänud sõidukeid.

Rakvere päästekomando rühmapealik Tiit Sakkos rääkis, et kuni pühapäeva kella neljani pärastlõunal ei saanud aru, et päästemasinatega oleks liikumine takistatud. Sakkos arvas, et ilmselt oli siis lume temperatuur veel küllalt madal. Õhtupoolikul aga hakkasid suured päästeautod lumme sisse vajuma ja appi tuli võtta neljarattavedu.

«Depoos väga olla ei saanud – ainult sõitsime,» kirjeldas Sakkos töökoormust. Peamiselt tegelesid päästjad teele langenud puudega ja lumme kinni jäänud sõidukitega.

Loomad hukkusid

Rakvere päästekomando rühmapealik Tiit Sakkos jutustas, et pühapäeva õhtul kella kuue ajal, kui nad tegelesid Kabala külas raudteele langenud puuga, tuli teade, et Vinni vallas Kannastiku külas oli kraavi vajunud pullvasikaid vedav veoauto koos järelkäruga.

Sakkose sõnul oli vaatepilt kohutav. Scania veoauto oli külili vajunud. Võre vahelt nägid päästjad õnnetuse tagajärjel hukkunud loomi. Aga osa vasikaist ootas ees veel lämbumissurm.

Sündmuskohal käinud päästeteenistuse operatiivkorrapidaja Toomas Mäesalu ütles, et loomad tõsteti alguses külili käinud autost traktori kasti. Sealt laaditi nad järeletulnud veoki peale. Õnnetuses hukkus 31 looma, 163 jäi elama. Päästetööd kestsid viis tundi. Kell üks öösel said päästjad hetkeks hinge tõmmata, et siis jälle järgmiste abivajajate juurde sõita.

Rakvere politseiosakonna komissar Margo Kukk ütles, et lumetorm korrakaitsjate töid oluliselt ei seganud. «Väljakutsed olid kõik teenindatud,» kinnitas ta ja lisas, et õnneks oli neid vähe.

Politsei tegeles peamiselt liikluse reguleerimisega kohtades, kus avariide või muudel põhjustel oli see suurel määral takistatud. Suuremaid liiklusõnnetusi ei olnud.

Eile pärastlõunal ütles Kukk, et äsja käis patrull liiklust korraldamas Tallinna-Narva maanteel, kus Viitna lähedal oli sõiduteele kukkunud puu. Politseikomissar ei olnud rahul, et eile päevaks polnud Rakveres märkimisväärset lumetõrjet tehtud.

«Tingimused, mis Rakveres valitsevad, on väga halvad,» hindas Kukk.

«Mõnele institutsioonile tuli talv ootamatult,» nentis ta.

Kriisikomisjon tegutseb

Lääne-Virumaa kriisikomisjoni eile õhtul peetud koosolekul olid põhimureks elektrikatkestused.

Komisjoni teavitusjuht Hilje Pakkanen ütles, et kui hommikul oli maakonnas rivist väljas 600 alajaama, siis õhtuks oli neid poole vähem. Jätkuvalt oli elektrita Sõmeru asula. Pool Võsu asulat, sealhulgas biopuhasti, sai õhtuks voolu tagasi.

Kriisikomisjon palub omavalitsusi hoida teed lahti, et elektrimehed saaksid oma tööd teha.

Teiseks probleemiks maakonnas on teedehooldus. Et riiklikes struktuurides on mehed ja masinad väsinud, kaasatakse teede hooldusesse ka erasektorit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles