Homod puhusid Mardna sõnad meediamulliks

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Mardna.
Peeter Mardna. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Homoseksuaalide eestvedamisel eile alanud nõiajaht tervishoiuameti järelevalveosakonna juhatajale Peeter Mardnale on puhunud ametlikuks avalduseks Mardna sõnad, mis ta tegelikult lausus omaette isiklike mõtete väljendusena.


Mardna sõnul istus ta teisipäeval sotsiaalministeeriumis pressikonverentsil, kus tutvustati abielu ja vaba kooselu uuringu raames ka suhtumist samasooliste paaride koosellu, tagumises reas ja pobises omaette, et tema õpiajal klassifitseeriti homoseksuaalsus vaimuhaiguste alla. «Kas uurijad ei ole siis üldse meditsiiniajalooga tutvunud?» küsis Mardna endamisi retooriliselt.



Rahvusvahelise haiguste klassifikatsiooni järgi kuulus homoseksuaalsus tõepoolest alles mõni aeg tagasi psüühika- ja käitumishäirete alla.



MTÜ Eesti Gei Noored tembeldas ühenduse pressiesindaja Madle Saluveeri vahendusel Mardna öeldu aga sõnavõtuks.



Pomises omaette


«Ma ei ole kellelegi arvamust avaldanud, ma omaette pobisesin,» kinnitas Mardna. «See on mu oma mõte. Eesti Vabariigis on mõtte- ja sõnavabadus.»



Homoseksuaalide esindajad väitsid eile, et «selline isiklikust arvamusest kantud sõnavõtt õhutab sallimatust ja kinnistab homoseksuaalsuse kohta levivaid müüte».



Ka edastas meedia Mardna sõnul vääriti tema öeldut üksikvanemate kohta.



Kui ta esitas uuringu tutvustamisel küsimuse, kas üksikvanema kasvatada jääb rohkem vabast kooselust või abielust sündinud lapsi, märkis ta, et «täisväärtuslikus peres, kus on ema ja isa, tekib lastega hoopis vähem probleeme kui üksikvanemate kasvatatud lastega».



Pole kedagi halvustanud

Ajakirjandus edastas eile aga MTÜ Eesti Gei Noored väidet, nagu oleks Mardna öelnud, et täisväärtuslikud järglased kasvavad vaid mõlema vanemaga koosluses. Saluveer väitis, et selline avaldus – mida Margna tegelikult ei teinud – solvab üksikvanemaid ja nende lapsi.



Mardna kinnitas eile, et ta ei halvustanud ei üksikvanemaid, geisid ega ka lesbisid. «Minu pärast las omasooarmastajad olla,» ütles ta. «Aga ärgu surugu seda teistele peale.»



Ka uuring, mille esitlusel Mardna lausutu pärast on puhkenud sõnasõda, näitab, et 60 protsenti Eesti inimesi on vastu samasooliste paaride kooselu ametlikuks kinnitamisele.


Poolt on 18 protsenti ning 22 protsenti ei oska selles küsimuses oma seisukohta öelda.



Kõigele vaatamata nõudsid homoseksuaalid eile nii Mardnalt kui tervishoiuametilt vabandust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles