Simmide hinnalised maalid võidi viia ebaseaduslikult

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Simmide kunstikogust moodustavad suure osa Richard Uutmaa maalid. Pildil on üks tema tuntumaid töid «Eisma rand».
Simmide kunstikogust moodustavad suure osa Richard Uutmaa maalid. Pildil on üks tema tuntumaid töid «Eisma rand». Foto: Repro

Kaitsepolitsei käitus ebaseaduslikult, kui viis riigireetmises kahtlustatavate Herman ja Heete Simmi kodunt kuu aega tagasi minema nende väärtusliku maalikogu, leiab Heete Simmi kaitsev advokaat. Prokuratuur vaidleb vastu.


Alust kaitsepolitsei kritiseerimiseks annab Heete Simmi kaitsvale Sven Sillarile Harju maakohtu neljapäevane arestimist puudutav määrus, mis advokaadi väitel seadustas Simmide maalikogu äraviimise alles tagantjärele. Sillari väitel oli Simmide 12 maalist koosnev erakogu uurimisorganite juures hoiul seni ilma igasuguse seadusliku aluseta.



«Sisuliselt astusid kaitsepolitseinikud 4. novembri õhtul Simmide Saue koju sisse ja viisid need maalid minema omavoliliselt,» ütles Sillar. «Õigusriigis nii ei käituta ja asjade selline käik annab alust arvata, et äkki polegi selles uurimises kõik asjad tehtud nii korrektselt, kui vaja oleks.»



Vajadusel võib kohtus vaielda


Sillari väitel asusid uurimisorganid Simmide vallasvara kodust äraviimist tagantjärele seadustama alles pärast seda, kui ta esitas 17. novembril riigiprokuratuuri vastava järelepärimise.



Riigiprokuratuuri vanem­prokuröri Lavly Lepa sõnul on see kõigest advokaat Sillari arvamus, mille üle võidakse kohtus vajadusel vaielda. «Nii nagu me arutasime ka kinnisvara arestimise üle, kus mõlemad kohtuastmed on vaatamata toimingute ebaseaduslikkusele viidanud kaitsjate määrustele, andnud õiguse üheselt riigile,» ütles Lepp.



Lepa sõnul ei pea seaduse kohaselt kriminaalasja asitõendeid või konfiskeeritavaid objekte arestima, kui on tagatud nende võõrandamine. Vanem­prokuröri sõnul viis kaitsepolitsei Simmide maalid kaasa kui esemed, mis võidi soetada kuritegelikul teel ehk siis spioneerimise eest saadud rahaga.



«Maalide arestimine oli tagav toiming ega ole kuidagi käsitletav kriitikana poolelioleva eeluurimise suhtes,» ütles Lepp.



Sillari sõnul on Simmidel tagantjärele õigus nõuda kohtus materiaalset hüvitist, kuid ta ei ole sugugi kindel, kas nad seda teevad.



Prokurör Lepa väitel oli neil läbiotsimisel ja maalide arestimisel kaasas kunstiteadlasest spetsialist, kes hindas Simmide kunstikogu väärtuseks 265 000 – 270 000 krooni. «Maalide täpsemat ekspertiisi pole praegu vaja,» ütles prokurör Lepp.



Uutmaa tööd väärtuslikemad


Simmide vallasvara arestimist käsitleva Harju maakohtu määruse kohaselt on kunstikogu väärtuslikem teos esimese vabariigi aegse Pallase koolkonna klassiku Richard Uutmaa 1972. aastal valminud õlimaal «Rannal». Selle väärtuseks on ekspert hinnanud 45 000 krooni.



Eesti kuulsamate meremaalijate hulka kuuluva Uutmaa õlimaalid «Rannaküla», «Pankrannik» ja teised ongi Simmide kunstikogu väärtuslikemad teosed. Eksperdi hinnangul on neist igaüks väärt ligi 20 000 krooni.



Kuigi oksjonitel on Uutmaa meremaale müüdud isegi hinnaga 300 000 krooni tükk, ei usu näiteks Uutma teoste kogumiku välja andnud kunstiteadlane Mai Levin, et Simmide erakogu väärtus kunstioksjonil oluliselt kasvada võiks.



Lisaks maalidele kuulusid Simmide kodust 4. novembril minema viidud ja neljapäevase kohtumäärusega arestitud vallasvara hulka mõned väärisehted ja Eesti Panga eriväljaandena valminud numismaatilise väärtusega 44 münti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles