Kauaoodatud pensioni laekus vähem kui loodeti

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Raske puudega tallinlanna Maret Mälter sai pärast kahekuist ootamist kätte töövõimetuspensioni. Naise üllatuseks aga oli summa oodatust üle neljasaja krooni väiksem.



Novembris sotsiaalministeeriumi IT-süsteemi uuendamise tõttu 2415-kroonisest töövõimetuspensionist ilma jäänud Milter sai pensioniametist teada, et summast võeti maha tulumaks.



Kuna tulumaksuvaba määr on pensionisaajatel 3000 krooni kuus, pole Mälter pensioni pealt tulumaksu maksnud. Küll aga võttis süsteem automaatselt maha tulumaksu 4830 krooni pealt, mille Mälter sai kahe kuu eest.



«Närvid olid niigi pingul – kas üldse saad raha või ei saa,» avaldas naine nördimust.


Sotsiaalkindlustusameti finants- ja varahaldusosakonna juhataja asetäitja Mariina Vilu sõnul poleks tohtinud tulumaks Mälteri pensionilt maha minna, sest oktoobri ja novembri pensioni arvestatakse eraldi ja mõlemal kuul on tuluvabamaksu miinimum 3000 krooni.



Pahane on ka Eesti Liikumispuudega Inimeste Liidu juht Auli Lõokene. «Inimesed saavad nüüd teist korda pügada,» pahandas ta.



Tallinna pensioniameti klienditeeninduse spetsialisti Anne Amberi kinnitusel ei ole Mälter ainus, kelle pensionilt tulumaks kinni peeti, sama muret on kurtnud sajad inimesed.



Amber selgitas, et kui töövõimetuspension laekus eelmise aasta sees, saab tulumaksu tagasi deklaratsiooni esitades. «Kui aga raha laekus nüüd, jaanuaris, saab inimene teha avalduse, et [kinni peetud] tulumaks tagasi saada,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles