Ilves rõhutas Aserbaidžaani tähtsust energiapartnerina

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aserbaidžaani pealinn Bakuu..
Aserbaidžaani pealinn Bakuu.. Foto: AP / Scanpix.

President Toomas Hendrik Ilves rõhutas kohtumisel Aserbaidžaani peaministri Artur Rasizadega viimase juhitava riigi rolli Euroopa Liidu olulise energiapartnerina.

«Aserbaidžaan on Kaspia regiooni oluline naftatootja ja kasvava tähtsusega gaasitootja. Samas on tegemist Euroopa Liidule olulise energiapartneriga, kelle nafta ja gaasi ekspordist läheb üle 90 protsendi just ühenduse maadesse,» ütles president Ilves.

«Aserbaidžaani majanduskasv on olnud muljetavaldav ja sellest lähtuv enesekindluse kasv mõistetav,» sõnas Eesti riigipea.

Kuna Aserbaidžaani ekspordist moodustavad nafta ja gaas 90 protsenti, arutati kohtumisel majanduse mitmekesistamise võimalusi, pööramaks tähelepanu riigi nafta- ja gaasitulude kasutamisele vaesuse leevendamiseks ja regionaalarenguks ning muu majanduse ülesehitamiseks.

«Praegu on Aserbaidžaan kaubavahetuse mahult Eestile 54. kaubanduspartner ja see on ilmselgelt liiga tagasihoidlik koht,» ütles Eesti riigipea.

Eesti on teinud Aserbaidžaani otseinvesteeringuid seni 312,7 miljoni krooni eest, millest suurim – ligi 260 miljonit krooni – on 24 Eesti erainvestori kavandatud kinnisvaraprojekt Bakuu lähedal.

Aserbaidžaanis tegutsevad aktiivselt ka Eesti infotehnoloogia ettevõtjaid, kes pakuvad e-riigi lahenduste (X-tee, e-politsei, e-maksuamet jt.) rakendamist.

Eesti ja Aserbaidžaani riigipead Toomas Hendrik Ilves ja Ilham Alijev osalesid täna Bakuus kahe maa infotehnoloogia kallakuga ärifoorumi avamisel.

«21. sajand ei ole meie ette tõstnud mitte ainult ohte, vaid ka väljakutseid. Üks nendest on väljakutse kasutada oma rahvaste hüvanguks ulatuslikult kaasaegse info- ja kommunikatsioonitehnoloogia võimalusi,» ütles president Ilves foorumi avades.

Tema sõnul tõuseb Eesti ja Aserbaidžaani ettevõtjate koostööst tulu mõlemale riigile.

«See on valdkond, kus Eesti ja Aserbaidžaan saavad ulatada nüüd teineteisele käe ja olla usaldusväärsed partnerid. Meie mõlema eesmärk on ju kaasaegne ja 21. sajandi vääriline riik,» ütles president Ilves.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles