«Pealtnägija»: tuntud muusik langes kaardipettuse ohvriks

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Lunge
Toomas Lunge Foto: Kalev Lilleorg/Naisteleht

Tuntud muusiku Toomas Lunge arvelduskontolt võeti jõulude ajal pettuse korras raha välja Moskvas.

Viimase aasta jooksul sagenenud pangakaartide andmete kopeerimine ja kuritarvitamine sunnib panku oma kliente üles kutsuma hoolsusele, selgub tänases ETV saates «Pealtnägija».

Arvestades, et Eestis on väljastatud ligi 1,8 miljonit pangakaarti ja eraisikute hoiustel on kokku pea 60 miljardit krooni, on varaste tööpõld küllalt lai.

«Kliendil tuleks rohkem tähelepanu pöörata oma isikuandmete kaitsele,» ütles Swedbanki pangakaartide osakonna juht Kersti Loo.

«Iga kord, kui teete pangakaardiga tehinguid, varjake kas või käega oma PIN koodi,» soovitas ta.

Üks paljudest, kelle arve kallal kurjategijad möödunud kuul hävitustööd tegid, oli muusik Toomas Lunge.

«Hakatuseks ma avastasin, et olen kellelegi kodanik Harrysele saatnud Ameerikasse 18 krooni. See tundus mulle väga kahtlane,» ütles Lunge «Pealtnägijale».

«Hiljem pank avastas, et meie armsal jõuluõhtul võeti minu pangakontolt kaks korda raha välja hoopis Moskva kesklinnas,» selgitas ta.

Swedbank hüvitas Lungele küll kahjusumma, kuid politsei ei tea tänaseni, kes ja kus muusiku pangakaardi andmed varastas.

«Ega selle eest pole keegi kaitstud. See on see tavapärane tõdemus, et ükskõik kui heaks ka turvasüsteemid ei lähe, on vargad neist alati sammukese ees,» ütles Lunge.

Keskkriminaalpolitsei soovitusel tuleks väikseimassegi pangaautomaadi anomaaliasse suhtuda tõsiselt.

«Üks ohuallikatest on see, kui kaart ei lähe korralikult automaati sisse või ei tule sealt välja. Kui nii juhtub, siis ei pruugi see alati tähendada andmete kopeerimist, kuid valvsaks võiks see teha küll ja oma panka tuleks sellest teavitada,» sõnas keskkriminaalpolitsei vanemkomissar Kalmer Viska. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles