Kohus vahistas Märt Ringmaa ammuse sõbra Hendrik Lori

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märt Ringmaa ja Hendrik Lori.
Märt Ringmaa ja Hendrik Lori. Foto: Erakogu

Väidetava pommimehe Märt Ringmaa sõber, plahvatustele kaasaaitamises kahtlustatud Hendrik Lori istub taas trellide taga, kahtlustatuna suure koguse lõhkeaine käitlemises.





Eile õhtul kinnitas riigiprokuratuur päev otsa kestnud põiklemise järel, et 67-aastane Lori istub juba detsembri keskpaigast alates taas Tartu vanglas. Riigiprokuratuuri pressiesindaja Gerrit Mäesalu küll möönis, et Lorile on esitatud kahtlustus suure koguse lõhkeaine käitlemises, kuid keeldus täpsemaid andmeid jagamast, viidates käimasolevale uurimisele.



Mis lõhkeainega on tegu, kus ja mis asjaoludel Lori seda kahtlustuse järgi «käitles», kui palju lõhkeainet tema juurest leiti – need küsimused jäid vastuseta.



Kuigi prokuratuuri salapäratsemine, Lori minevik ja seotus Ringmaaga tekitab hulga küsimusi, lükkas Mäesalu kategooriliselt ümber väite, et Lori suhtes on alustatud uut uurimist seoses Pae tänava plahvatustega. Lori vahistati küll koos Ringmaaga 2005. aastal, kuid tõendeid mõrvadele kaasaaitamise süüdistuseks ei leitud ning 11 kuud Tartu vanglas istunud mehe mõistis Tartu maakohus süüdi vaid kelmustes.



Mäesalu soostus lõpuks teatama vaid ajavahemiku, mil Lorile süüks pandav kuritegu aset leidis. «Lõuna ringkonnaprokuratuur ja kaitsepolitsei menetlevad kriminaalasja, mis on seotud 2007. aastal leitud lõhkeainega,» märkis ta napilt.



Et Lorile süüks pandud kuritegu pisiasi pole, näitab tõik, et uurija on mehele keelanud telefonikõned, kirjavahetuse ja kohtumised.



Lisaks lõhkeaine käitlemisele on Lorile esitatud kahtlustus valeandmete esitamises kohalikule omavalitsusele rahalise tulu saamise eesmärgil. Kuigi ka seda ei soostunud prokuratuur täpsustama, meenutab see kelmust, mille eest Lori veidi enam kui kaks aastat tagasi süüdi mõisteti. Teda ja Ringmaad süüdistati muu hulgas pensioniametile valeandmete esitamises, mille alusel maksti meestele alusetult vanaduspensioni.



Ka seekord püüdis Lori kapo kahtlustuse järgi riigilt raha välja petta, väidetavad kuriteod toimusid 2007. aastal. Kui Lorile esitatud kahtlustused tõendamist leiavad, ootab teda kuni kümneaastane vangistus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles