Kohus lubas liba-Leopoldi taas ekraanile

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leopoldi-saate uusversiooni kangelased.
Leopoldi-saate uusversiooni kangelased. Foto: TV 3

Harju maakohus ei rahuldanud täna Eesti Rahvusringhäälingu hagi Ken Saani ja ASi TV 3 vastu saate «Kõige parem sõber», uue nimetusega «Täna õhtul Leo Põld» ja selle reklaami keelustamiseks ning kaubamärkide «Kõige suurem sõber», «Leopold», «Postikana» ja «Äpu» kasutamise lõpetamiseks.


Ühtlasi tühistas Harju maakohtus sama kohtu 3. septembrist 2007 AS-le TV 3 seatud keelu suunata üldsusele ning kõigil viisil levitada saadet «Kõige parem sõber» või muu nimega saadet, milles kasutatakse tegelaskujusid Leopold, Postikana, onu Raivo, Äpu, vanaema või neile sisult või nimelt või välimuselt eksitavalt sarnaseid tegelaskujusid või osasid neist.

ERR esitas hagi Ken Saani ja TV3 vastu 31. augustil 2007, sest telekanal plaanis eetrisse lasta kultustegelase Leopold saates «Kõige parem sõber».

Hageja väitel on saatesarjas «Kõige parem sõber» kasutatud kunagise lastesaate «Kõige suurem sõber» tegelaskujusid ja temaatikat ning üle on võetud ka saate formaat. ERRi sõnul kasutatakse lastesaadet ebaeetiliselt ära ning kahjustatakse kaubamärgiga omandatud mainet ning eristusvõimet.

Kohus leidis, et hagi Ken Saani vastu tuleb jätta rahuldamata põhjusel, et hageja ei ole tõendanud, et kostja on saate produtsent ja seega kohane kostja.

Kohus jättis rahuldamata ka hagi TV3 suhtes. Teose pealkiri «Kõige suurem sõber» ei näita tarbija jaoks mitte kauba või teenuse pärituolu hagejalt, vaid viitab eelkõige saatesarja sisule. Sama kehtib ka saatesarja tegelaskujude nimede ja kujutiste kohta, leidis kohus.

Kohtu hinnangul poole ERR kasutanud kaubamärke kaubamärgi funktsioonis. Paroodia «Täna õhtul Leo Põld» ei piira hageja varalisi autoriõigusi, kuna mahub autoriõiguse IV peatüki teose vaba kasutamise raamidesse, kostja võib paroodiat näidata ilma hageja nõusolekuta ja tasu maksmiseta.

«Teose kasutamine ei ole õigusvastane ja hageja nõuded kohustada kostjat lõpetama reklaamklipi näitamine ja hoiduma saate näitamisest, ei kuulu rahuldamisele,» seisis kohtuotsuses.

Eeltoodust tulenevalt jäi ka hageja nõue määrata varalise kahju suurus ning kohustada kostjat kahju hüvitama kui põhjendamatu rahuldamata.

Otsuse peale võib esitada apellatsioonkaebuse Tallinna ringkonnakohtule 30 päeva jooksul, alates otsuse apellandile kättetoimetamisest, kuid mitte hiljem kui viie kuu möödumisel esimese astme kohtu otsuse avalikult teatavakstegemisest.

VEEL SAMAL TEEMAL:

Leopold naaseb koos Liis Lassiga

ETV läheb Leopoldi kaitseks kohtusse

Kohus keelas Leopoldi ja Äpu taastuleku ekraanile

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles