«Pealtnägija»: tüdruku enesetapust rääkinud moderaator sai hundipassi

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fragment kodulehest.
Fragment kodulehest. Foto: www.perekool.ee

Perekooli foorumis enesetapu-teemal sõna võtnud ning hiljem suitsiidi sooritanud neiu surma kohta diskussiooni alganud moderaator jäi foorumis oma õigustest ilma ning tema algatatud teema kustutati.

16-aastase Lüganuse tüdruku Meriti enesetapu järellainetuses selgub, et ämmaemandate ühingu veebileht www.perekool.ee, kust suitsiidimõtetega teismeline avalikult abi otsis, ei võtnud neiu appikarjeid tõsiselt ja püüdis mõnede arvates teemat isegi tagantjärele summutada, selgitab ETV saade «Pealtnägija». 

Ämmaemandaks õppiv Maria Merilai sattus esimest korda Perekooli leheküljele kaks aastat tagasi, kui ta ise lapseootele jäi. Sel sügisel kandideeris noor ema ise foorumi moderaatoriks ja valiti välja. Kohe oma veebikorrapidaja karjääri alguses torkas Mariale silma postitaja kasutajanimega 16n, mille taga, nagu tagantjärele teame, oli Virumaa tüdruk Merit.

«Ma lugesin tema postitusi ja need olid sageli hästi depressiivsed ja ta rääkis väga avalikult enda isiklikest asjadest,» jutustab Maria, kes päris teistelt moderaatoritelt, kas suitsiidse postitaja suhtes peaks midagi ette võtma. «Teised moderaatorid ütlesid, et ilmselt ta otsib tähelepanu, sest ta postitab teistes foorumites ka selliseid asju.»

Tänavu 15. jaanuari öösel tegi Merit Lapsemure.ee foorumis teadaolevalt viimase postituse ja poos end üles. Meriti sassis elu traagilise finaali asjaolusid harutab politsei. Esimest korda tõusetub muuhulgas küsimus, kas interneti anonüümsed õelad kommentaarid võisid õnnetut tüdrukut tagant tõugata.

Maria süümepiinad sundisid teda algatama Perekooli foorumis diskussiooni kasutaja 16n surma kohta. Kui kasutada Maria enda sõnu, tuli sellest «üks suur kammaijaa». Tema algatatud teema kustutati ja noor naine jäi moderaatori õigustest ilma.

Perekooli projektijuhi Elina Piirimäe sõnul ei olnud eesmärk tüdruku surma asjaolusid kinni mätsida, vaid asjatuid emotsioone vaigistada.

«Ma ei leia siiamaani, et ma oleks midagi valesti teinud ja ma ei kahetse, et selle teema püstitasin. Ma kahetsen lihtsalt seda, et see asi lõpuks nii hulluks läks ja Meritiga asi niimoodi lõppes,» leiab Maria. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles