Hanneli Rudi: kultuurne lapsepiinamine

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hanneli Rudi
Hanneli Rudi Foto: Peeter Langovits

Laupäeva õhtu Jõhvi kontserdimajas, saalitäis inimesi jälgib Age Oksa ja Toomas Eduri lahkumisetendust, kui äkki kostab tüdinud lapsehääl: «Lähme ära!» Sellele järgneb pisut ägedat sosistamist ja kommi- või küpsisepaberi krõbinat. Mõni aeg hiljem kurdab sama laps veelgi hädisema häälega: «Ma ei taha enam.»




Tegelikult pole selles n-ö kultuurses lapsepiinamises mitte midagi erakordset, samasuguseid lugusid olen oma tuttavalt kuulnud üsna mitu. Kes on pidanud Jazzkaare põhikontserdil taluma väikelapse nuttu, kuna väike kuulaja ei talunud kõrgeid noote ning vanematel kulus tükk aega, enne kui sellest aru said. Kõige kurioossem lugu juhtus aga mõne aja eest Arvo Pärdi autorikontserdil, kus noor pere tüdinud põnni kirikupõrandale mänguautoga mängima laskis.



Kui see kõik toimuks mõne suvetuuri ajal, siis enamik ilmselt lepiks olukorraga ja otsiks koha, kus paremini jälgida saab. Aga ei kontserdisaalis ega kirikus pole võimalik keset üritust kohta vahetada, pealegi ei päästaks kohavahetus suletud ruumis tüdinud lapse jorina kuulmisest. Nii jääbki loodetud elamus saamata, kuigi üsnagi soolase hinnaga pilet sai varakult ära ostetud.



Olen kindel, et sellistele üritustele väikelastega tulevad vanemad peavad end kultuurseteks inimesteks, kes võsukesele varakult kultuuripisikut süstida soovivad. Millegipärast ei usu ma, et kolmetunnise balletietenduse ajal igavlenud põnnist tulevikus andunud tantsuhuviline saab. Pigem vastupidi.



Samuti ei näita väikelaste kaasavõtmine neile ilmselgelt üle jõu käivatele üritustele mitte vanemate suurt kultuursust, vaid kultuuritust, sest oskus teistega arvestada on samuti kultuurse inimese tunnus.



Piinamine on Eestis seadusega keelatud, väikelaste piinamine kultuuriüritustel selle alla aga ei käi. Samas tuleks nii laste endi kui teiste etendustel-kontsertidel käijate huvides midagi ette võtta, et see lõpetada. Vanemate harimise peale meedias ilmselt lootma jääda ei tasu.



Üks võimalus on vanematele otse öelda, et teie lapsed pole siia oodatud. Nagu teeb Eesti Kontsert, kes teavitab piletiostjaid, et õhtused üritused väikelastele ei sobi. Sama teksti võiks ju trükkida igale piletile. Kuuldavasti olla NO teater paar suve tagasi veelgi konkreetsemalt käitunud.



Keelust hoolimata koos lastega Haapsalu lähistele etendusele saabunud vanemad pidid valima, kas jätta laps etenduse ajaks ukse taha võõra täiskasvanu hoole alla või lahkuda koos lapsega.



Aga võib-olla oleks abi sellestki, kui väikelapsele tuleks osta täishinnaga pilet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles